Toiminnot

Feloni

Kohteesta Ortodoksi.net

Valkoinen feloni takaapäin. (© Pyykkönen)
Pappi pukeutuneena feloniin. (© Pyykkönen)

Feloni on ortodoksisen kirkon papiston jumalanpalveluspuku.

Pappi pukee jumalanpalveluksessa päällimmäiseksi felonin (venäjäksi: фелонь, kreikaksi φαιλόνιον). Se on leveä hihaton viitta, joka muistuttaa sadeviittaa ja jossa on selässä risti. Feloni kuvaa viittaa, johon sotilaat pukivat Kristuksen pilkatakseen häntä. Felonia kutsutaan myös vanhurskauden haarniskaksi. Se kuvaa jumalallista kaitselmusta, joka suojaa meitä ja kannattaa meitä. Se kuvaa myös korkeammalta annettua voimaa ja Pyhän Hengen lähettämistä, aseman valoisuutta ja Jumalan voimaa. Alun alkaen felonit olivat ainoastaan valkoisia, nyt nitä on monen värisiä ja värien käyttö on yhteydessä kirkkovuoden liturgisiin väreihin.

On olemassa myös ns. lyhyt feloni, jota käyttivät aiemmin lukijat. Nykyään lukija käyttää sitä vain tehtäväänsä vihittäessä. Puolikas feloni kuvaa lukijan vastuun pienuutta verrattuna pappeihin ja piispoihin. Jumalanpalveluksissa lukijat käyttävät nykyään lyhyen felonin sijasta stikaria.

Pukeutuessaan feloniin pappi lausuu jumalanpalveluksessa:

"Sinun pappisi, oi Herra, pukeutukoot vanhurskauteen ja Sinun hurskaasi riemuitkoon alati, nyt ja aina ja iankaikkisesti. Amen."

Petja Pyykkönen

Eri värisiä feloneita:

Brokadi.jpg
Kulta.jpg
Musta.jpg
Punainen.jpg
Sininen.jpg
Valkoinen.jpg
Vihrea.jpg
Violetti.jpg