Toiminnot

Filotheos Siinailainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Filotheos Siinailainen oli Siinain luostarin igumeni. Tiedot hänestä ovat kovin niukat, edes hänen elinaikaansa ei oikein tarkasti tiedetä.

Hänen Filokaliassa olevaa kirjoitustaan ”Hengellisestä raittiudesta” pidetään erinomaisena ja hengellisesti viisaana kirjoituksena juuri aiheestaan hengellisestä raittiudesta sekä mielen varjelemisesta ja sydämen puhtauteen pyrkivän kilvoittelun esittelystä.

Tässä joitakin lainauksia tuosta kirjoituksesta:

”Jumalan paikka on siellä, missä nöyryys asuu ja missä hengellisesti valppaina lakkaamatta pidetään Jumala mielessä sekä rukoillaan toistuvasti näkymättömiä vihollisia vastaan. Siellä on sydämen taivas, siellä pahojen henkien sotajoukot eivät uskalla viipyä, sillä siellä asuu Jumala.” (III 4 s.11)
”Meidän pitää joka päivä kilvoitella, että olisimme valmiita astumaan Jumalan kasvojen eteen.” (III 9 s. 13)
”Joutavat jaarittelumme voivat herättää kuulijoissa vihaa, toisinaan he taas pilkkaavat ja ivaavat meitä, kun huomaavat meidän puhuneen puuta heinää. Toisinaan tällaiset puheet saastuttavat omantuntomme, toisinaan ne taas saavat päällemme Jumalan tuomion ja – mikä hirveintä – murehduttavat Pyhän Hengen.” (III 10 s.14)
”Tieto ilman nöyryyttä ja itsekritiikkiä paisuttaa: se saa meidät kuvittelemaan olevamme muiden yläpuolella. (III 32 s. 27)

(lähde: Filokalia III)

HAP