Toiminnot

Fotios ja Aniketos Nikomedialaiset

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyrit Fotios ja Aniketos Nikomedialaiset, muistopäivä 12.8.
(Valokuva © Pyykkönen)

Marttyyrit Aniketos ja hänen veljenpoikansa Fotios olivat kotoisin Nikomediasta. Aniketos oli sotilas ja hän tuomitsi tässä tehtävässä toimiessaan ylimmän käskynhaltijansa, keisari Diocletianuksen (284-305) toimet, kun hän järjesti julkisia teloituksia torilla kristittyjen pelottelemiseksi. Keisari raivostui tästä ja määräsi Aniketoksen pidätettäväksi ja kidutettavaksi ja myöhemmin syötettäväksi villieläimille. Mutta tähän tehtävään joutuneet leijonat asettuivatkin lempeinä Aniketoksen jalkojen juureen makaamaan.

Aniketosta kidutetaan

Yhtäkkiä tuli voimakas maanjäristys, joka romahdutti Herkuleen pakanallisen temppelin ja useita pakanoita jäi romahtaneiden temppelin osien sekä romahtaneen kaupunginmuurin alle. Mestauspaikalle pyydetty pyöveli aikoi silloin leikata pyhältä pään, kun hän yhtäkkiä putosi polvilleen tunnottomana. Sen jälkeen mestaajat yrittivät tuhota pyhän Aniketoksen sitomalla hänet pyörään ja yrittämällä polttaa hänet. Mutta tuli sammui eikä vahingoittanut pyhää. Seuraavaksi pyhä heitettiin uuniin polttavan kiehuvan tinan kera, mutta tina olikin jäähtynyt kylmäksi. Näin Herra varjeli palvelijaansa monilta koettelemuksilta.

Fotios mestataan

Silloin pyhän Aniketoksen veljenpoika pyhä Fotios kiitti kiduttajia ja kääntyi keisariin päin sanoen: ”Oi sinä epäjumalanpalvoja, sinun jumalasi ei ole mitään!” Suuttuneena mestaajat iskivät miekalla tätä uutta tunnustajaa, pyhää Fotiosta teloitettavan sijasta ja heittivät sen jälkeen molemmat vankilaan.

Marttyyrien esimerkki

Muutaman päivän kuluttua Diocletianus kehotti Aniketosta uhraamaan epäjumalille, niin hän antaisi Aniketokselle kultaa ja kunniaa. Marttyyri vastasi, että keisari itse joutuu kadotukseen rikkauksineen ja kunnioineen. Aniketos sidottiin käsistä ja jaloista villien hevosien valjaisiin, mutta pyhä säilyi vahingoittumattomana, vaikka häntä raahattiin joka puolelle. Pyhää yritettiin kiduttaa vielä muillakin tavoin, mutta Aniketos säilyi hengissä. Lopulta raivostunut Diocletianus määräsi useita pyhää Aniketosta innostaneita ja hänen vuokseen kääntyneitä kristittyjä suureen uuniin poltettavaksi, jossa he sitten kärsivät marttyyrikuoleman rukous huulillansa ja todistaen: ”Me olemme kristittyjä.” Aniketos ja Fotios eivät kuitenkaan kärsineet ollenkaan uunin kuumuudesta ja tulesta, vaan he pysyivät hengissä. Tämän nähdessään useat pakanat kääntyivät kristityiksi ja uskoivat Kristukseen, todelliseen Jumalaan. Tämä kaikki tapahtui vuonna 305.

Fotios ja Aniketos rukousteksteissä

Pyhät Fotios ja Aniketos mainitaan ortodoksisen kirkon rukouksissa muun muassa sairaanvoitelun sakramentissa ja pienessä vedenpyhityksessä.

Palkattaparantajat

Pyhät Fotios ja Aniketos lasketaan kuuluviksi myös palkattaparantajien joukkoon. Syy tähän joukkoon kuulumiselle ei ole tiedossamme.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää pyhien Fotioksen ja Aniketoksen muistopäivää vuosittain aina elokuun 12. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 5.säv.

Sinä olet antanut meille varman suojan pyhiesi tekemissä ihmeissä, oi Kristus. | Heidän rukouksiensa kautta pyyhi pois vastustajiemme juonet, || ja vahvista oikeuden voitto, oi ihmisiä rakastava.

Kontakki, 4.säv.

Teidän kestävyydessänne kauheissa kidutuksissa, | te vähensitte kiduttajienne raivon olemattomaksi. | Nyt te iloitsette taivaassa, oi kunniakas Fotios ja siunattu Aniketos, | ja teidän ilonne kestää ajasta aikaan. ||Rukoilkaa puolestamme Kristusta, meidän Jumalaamme.