Toiminnot

Palkattaparantaja

Kohteesta Ortodoksi.net

Suurmarttyyri ja parantaja Panteleimon
Ikoni 1200-luvulta,
Pyhän Katariinan luostari, Siinai
Kuva: Wikipedia

Pyhiksi palkattaparantajiksi (kreikaksi: Άγιοι Ανάργυροι / Agio Anarguroi, englanniksi: Holy Unmercenaries) nimitettiin sellaisia pyhien joukkoon luettuja ihmisiä, jotka hoitivat ja lääkitsivät ilman palkkaa sairaita. Useat heistä olivat ammatiltaan lääkäreitä, mutta he eivät siis ottaneet palkkaa tästä työstään.

Tällaisia kuuluisia pyhiä palkattaparantajia olivat muiden muassa:

Raamatun mukaan Jeesus suoritti useita ihmeparannuksia elinaikanaan ja hänen ristinkuolemansa ja ylösnousemisensa jälkeenkin niitä tapahtui hänen nimessään. Jeesus kehotti opetuslapsiaan (Matt.10:8):

"Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa spitaalisia ja ajakaa pois pahoja henkiä. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa."

Roomalaiskatolisessa kirkossa kunnioitetaan suurta määrää erilaisia parantajapyhiä ja heitä on ryhmitelty jopa erilaisiin sairauksiin "erikoistuneiksi", näiden sairauksien tai paremminkin sairauksista suojeleviksi pyhiksi.

Ortodoksisessa kirkossa tunnetaan hyvin ainakin edellä luetellut 18 palkattaparantajaa, joista osa mainitaan ortodoksisessa kirkossa esim. sairaanvoitelun sakramentissa. Näiden lisäksi esimerkiksi Venäjällä tunnetaan vielä useita erilaisia pyhiä, joita rukoillaan jonkun sairauden kohdalle osuessa. He eivät kuitenkaan ole välttämättä palkattaparantajina tunnettuja pyhiä. Tällaisia ovat mm. pyhä Simon pikkulasten terveyden suojelija, pyhittäjä Mooses himokkaista haluista päästäjä, pyhittäjä Myron kuume- ja horkkataudista parantaja, marttyyri Longinos silmätaudista parantaja sekä marttyyri Bonifatios juopottelusta vapauttaja.

HAP

Rukous sairaanvoitelun sakramentissa

Pappi ottaa pyhää öljyä ja voitelee sairasta tehden ristinmerkin hänen otsaansa, rintaansa ja käsiinsä lausuen:

Pyhä Isä, sielujen ja ruumiitten lääkäri, joka olet lähettänyt ainosyntyisen Poikasi, Herramme Jeesuksen Kristuksen, parantamaan kaikki sairaudet ja vapahtamaan kuolemasta, paranna myös palvelijasi (nimi) häntä ahdistavasta ruumiillisesta ja sielullisesta heikkoudesta ja tee hänet eläväksi Kristuksesi armon kautta, kaikki pyhän Valtiattaremme, Jumalansynnyttäjän ja ainaisen Neitseen Marian esirukouksien tähden, kunniallisen ja eläväksitekevän ristin voimalla, kunniallisten taivaallisten ruumiittomien voimien, kunniallisen, jalon profeetan, edelläkävijän ja kastajan Johanneksen, pyhien kunniakkaitten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien kunniakkaitten ja jalosti voittaneiden marttyyrien, pyhien jumalankantajain isiemme, pyhien palkatta parantajien Kosmaan ja Damianoksen, Kyroksen ja Johanneksen, Panteleimonin ja Hermolaoksen, Sampsonin ja Diomedeksen, Mokioksen ja Aniketoksen, Talelaioksen ja Trifonin, pyhien vanhurskaiden Herran esivanhempien Joakimin ja Annan ja kaikkien pyhiensä puollon tähden.
Sillä Sinä, Jumala, meidän Jumalamme, olet parantavien lääkkeiden lähde, ja Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki, me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.