Toiminnot

Ikoninäyttelyn kuva 11

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Joosef Kihlaaja
(kuva © munkki Stefanos)
(kuvan saa suuremmaksi sivun alalaidan linkistä)

Pyhä Joosef Kihlaaja

Jumalan lihaksitulemisen ensimmäinen ja lähin todistaja, pyhä Joosef Kihlaaja, Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian aviomies, oli sukuperältään Juudan sukua ja kuningas Daavidin jälkeläisiä. Ensimmäisestä avioliitostaan hänellä oli neljä poikaa, Jaakob, Joosef, Juuda ja Simeon ja kolme tytärtä, Ester, Martta ja Salome, josta tuli Sebedeuksen vaimo ja apostolien Jaakobin ja Johanneksen äiti. Jäätyään leskeksi keski-ikäisenä ensimmäisestä avioliitostaan pyhä Joosef suuntasi elämänsä ankaraan pidättyvyyteen. Hän tietoisesti valitsi aviopuolisona ja suojelijana olemisen kaikkein pyhimmälle Jumalansynnyttäjälle, joka oli tehnyt lupauksen neitsyydestä.

Enkeli kertoi hänelle Jumalan pojan lihaksi tulemisesta Marian avulla. Pyhä Joosef oli paikalla, kun paimenet ja tietäjät kunnioittivat vastasyntynyttä jumalallista lasta. Enkelin käskystä hän pakeni Egyptistä Jumalanäidin ja Kristus-lapsen kanssa suojellen heidät kuningas Herodoksen raivolta. Hän työskenteli Egyptissä Neitsyt Marian ja Kristus-lapsen kanssa puuseppänä. Pyhä Joosef oletettavasti kuoli noin sadan vuoden iässä.

Pyhää, vanhurskasta Joosefia muistellaan ortodoksisessa kirkossa Kristuksen syntymän jälkeisenä sunnuntaina. Jos joulukuun 25. päivän ja tammikuun 1. päivän välissä ei ole sunnuntaita, hänen muistopäivänsä on joulukuun 26. päivänä. Pyhää Joosefia muistellaan myös pyhien esi-isien sunnuntaina.


Suurenna kuva
Takaisin näyttelysivulle
Siirry seuraavaan näyttelykuvaan ja selitykseen