Toiminnot

Jerusalemin toinen temppeli

Kohteesta Ortodoksi.net

Jerusalemin toisen temppelin pienoismalli
(kuva: wikipedia)
Jerusalemin toinen temppeli rakennettiin aikaisemmin kuningas Salomon rakennuttaman ja babylonialaisten vuonna 586 eKr. tuhoaman niin sanotun Salomon temppelin paikalle. Tämäkin temppeli oli juutalainen ja koko juutalaisuuden keskuspaikka.

Toinen temppeli valmistui vuonna 516 eKr. edellistä temppeliä pienempänä, mutta sitä laajennettiin vuonna 19 eKr. kuningas Herodeksen määräyksestä. Tässä yhteydessä temppeliä alettiin kutsu nimellä Herodeksen temppeli. Evankeliumi kertoo temppelin raketamiseen menneen aikaa 36 vuotta ja tästä voidaan päätellä, että se valmistui vuonna 16 jKr.

Roomalaiset tuhosivat Jerusalemin toisen temppelin vuonna 70, kun he piirittivät Jerusalemia. Piiritys liittyi roomalaisten yritykseen kukistaa juutalaisten vuonna 66 alkanut kansannousu.

Nykyisin Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevat nykyisin muslimien al-Aqsa-moskeija sekä Kalliomoskeija. Tuhoutuneen temppelin jäänteet ovat jääneet lukuisien rakennuskerrosten alle. Ainoa säilynyt osa on temppelin läntinen ulkomuuri, jota kutsutaan nykyään Itkumuuriksi.

HAP