Toiminnot

Joona Kliimolainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Joona Kliimolainen (vanhemmissa suomalaisissa lähteissä Klimenitsiläinen) oli kotoisin Novgorodista ja hänen isänsä oli paikallinen kauppias, jolta hänen kuoltuaan Joona peri suuren omaisuuden. Nuoruusvuodet Joona toimi menestyksekkäästi isänsä ammatissa harjoittaen kaupankäyntiä Äänisellä ja eri puolilla Karjalaa.

Eräällä tällaisella matkallaan Joona joutui suolalastissa kovaan myrskyyn ja oli lähellä kuolemaa. Hädän hetkellä hän lupasi loppuelämänsä Herralle ja Jumala johdattikin laivan onnellisesti hiekkasärkälle Klimetskin saaren kohdalle.

Rannalta hän löysi Kaikkeinpyhintä Kolminaisuutta esittävän ikonin ja kuuli äänen, joka määräsi hänet rakentamaan tähän paikkaan luostarin. Kaikki tämä tapahtui vuonna 1490.

Herralle antamansa lupauksen mukaisesti hän purjehti ensin kotiinsa, jakoi omaisuutensa köyhille ja meni aluksi Novgorodiin luostariin oppimaan luostaritapoja ja munkkeutta. Määräajan kuluttua hän palasi Klimetskin saarelle ja rakensi sinne luostarin, joka pikku hiljaa kasvoi ja sinne alkoi tulla muitakin kilvoittelijoita.

Pyhittäjä Joona ei elinaikanaan suostunut ottamaan vastaan luostarin johtajuutta eikä pappisvihkimystä, sillä hän piti itseään tähän tehtävään liian arvottomana.

Pyhittäjä Joona Kliimolainen kuoli rauhallisesti kesäkuuun 6. päivänä vuonna 1534.

Hänen perustamastaan luostarista tuli myöhemmin nunnaluostari.

Pyhittäjä Joona Kliimolaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina kesäkuun 6. päivänä. Pyhittäjää muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

HAP

Kirjallisuutta

  • Erkki Piiroinen: Karjalan pyhät kilvoittelijat (3. p)
    • Pyhittäjä Joona Klimenitsiläinen (s. 56-58)