Toiminnot

Joona Tuuheatukkainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Useista Karjalan valistajista ei ole saatavilla paljoakaan tietoja ja jos sitten jotain löytyykin, tietojen todenperäisyys on usein epävarmaa. Joona Tuuheatukkainen (ven. Vlasati) kuuluu tähän ryhmään ja hänestä olevat tiedot ovat todella niukkoja.

Äiti Ksenia Lintulan luostarista kertoo, että Joona vihkiytyi munkiksi Oshevenin luostarissa Kargopolin kaupungin lähistöllä. Joskus 1500-luvun lopulla hän vetäytyi sieltä lyhyen matkan päässä olevalle kukkulalle kilvoittelemaan ja siellä hän kilvoittelikin sitten seuraavat parikymmentä vuotta (vv. 1592-1612).

Hänen luokseen tuli muutamia oppilaita, jotka kaikki asuivat omissa keljoissaan. Kirkkoa tässä erakkolassa ei ollut, vaan he ilmeisesti käyttivät Kargopolin kirkkoja palveluksissa käymiseen.

Joona Tuuheatukkainen kuoli helmikuun 17. päivänä 1612 ja myöhemmin hänen kilvoittelupaikalleen rakennettiin puukirkko, kertoo äiti Ksenia.

Muistopäivä

Joona Tuuheatukkaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa hänen kuolinpäivänään eli helmikuun 17. päivänä. Mutta häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen

Kirjallisuutta