Toiminnot

Julianos Emesalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Julianos (joissakin teksteissä Elian) oli nuori syyrialainen lääkäri, joka eli Orontes-joen varrella Emesassa (nykyinen Homs) 300-luvulla.

Pyhä Julianos tunsi niin tuon ajan pyhät kirjoitukset kuin lääketieteenkin, koska hän oli saanut vanhemmiltaan perusteellisen ja hyvän opetuksen.

Kristittyjen vainojen aikaan hän meni tukemaan pidätettyjä ja kidutettuja diakoni Luukasta ja lukija Mokiosta (muistopv. 29.1.) heidän kärsimyksissään ja mahdollisessa marttyyrikuolemassaan. Nähdessään heidän raakaa käsittelyään, hän ryhntäsi esiin, halasi heitä ja pyysi heitä rukoilemaan puolestaan. Tämän johdosta pyhä Julianoskin pidätettiin heti ja heitettiin vankilaan.

Häntä kidutettiin raa'asti nauloilla, joita hakattiin häneen eri puolelle kehoa ja laskettiin sen jälkeen vapaaksi. Erään luolan suulla hän rukoillen kuoli vammoihinsa. Pyhä Julianos on luettu ammattinsa ja tekojensa vuoksi kuuluvaksi palkattaparantajiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää palkattaparantaja Julianos Emesalaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään helmikuun 6. päivänä.

HAP

Katso ikonikuva Internetistä