Toiminnot

Jumalanpalavelus Helatorstaina (lauluvihko)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjasen kansi
Kirjasen nimilehti
Kirjasen takakansi
Arkkipiispa Herman (kust.): Helatorstaina eli Herramme taivaaseen menemisen päivänä
ISBN -
Kustantaja ja julkaisija: omakustanne, arkkipiispan ilmaiseksi jakama julkaisu
Julkaisuvuosi: 1941
Sivumäärä: 23 sivua
Koko: 220 mm x 145 mm
Sidos: nidottu / pehmytkantinen

Vahvistaakseen aikalaisissaan ja kaikkien aikojen kristityissä uskon kuolleista ylösnousemiseensa Vapahtajamme Jeesus Kristus monet kerrat tämän suuren ihmeensä jälkeen Ilmestyi eri henkilöille, opetuslapsille heidän ollessaan yhteen kokoontuneina ja suurimmille kansanjoukoille.

Ehdoton usko Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kuolleista ylösnousemiseen on aina ollut ja on nytkin erittäin tärkeätä, koska siihen perustuu koko kristillisen uskon ja toivon saarna, silla, kuten apostoli Paavali sanoo, »Jos Kristus ei ole noussut kuolleista, turha on silloin meidän saarnamme, turha myös teidän uskonnekin» (1 Kor. 15 14). Jeesus Kristus. on »elävä» (Joh ilm 1 18) ja koska Hänen sanojensa mukaan »Hän elää, niin tekin saatte elää» (Job 14 19) »Ei nyt ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat» (Room 8 1).

Todistusten huippuna Jeesuksen Kristuksen jumaluudesta ja voimallisuudesta oli Hänen »taivaaseen astumisensa» kirkastetussa ruumiissaan, sillä se oli »silmin nähtävä tapaus», josta apostoli Luukas kertoo seuraavasti: »Jeesus vei, heidät (opetuslapset) pois, lähes Betaniaan asti, ja nosti kätensä ja siunasi heidät. Ja tapahtui, että Hän siunatessaan heitä erkani heistä, ja Hänet otettiin ylös taivaaseen. Ja he kumarsivat Häntä ja palasivat Jerusalemiin suuresti iloiten. Ja he olivat alati pyhäkössä ja ylistivät Jumalaa» (Luuk. 24: 50--53). Edelleen sama kirjoittaja Apostolien Tekojen kirjassa kertoo: »Kun he katselivat taivaalle Hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; ja nämä sanoivat 'Gajilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte Hänen taivaaseen menevän» (1 10- 11). Ja apostoli Paavali sanoo: »Hänet, joka vähäksi aikaa oli tehty enkeleitä halvemmaksi, Jeesuksen, me näimme Hänen kuolemansa kärsimyksen tähden kirkkaudella ja kunnialla seppelöidyksi» (Hebr. 2 9).

Sovitettuaan ihmiset Jumalan kanssa Jeesus Kristus poisti ne esteet, jotka sulkivat ihmisiltä pääsyn taivaan valtakuntaan. »Minä menen valmistamaan teille sijaa», sanoi Kristus opetuslapsilleen, »että tekin olisitte, siellä, missä Minä olen … Kun Minut ylennetään maasta, niin Minä vedän kaikki tyköni … Missä Minä olen, siellä on myös Minun palvelijani oleva» (Joh. 14: 2-3, 12: 32. 26).

Vaikka Lunastajamme menikin näkyvällä tavalla meiltä pois on Hän kuitenkin aina ollut, on ja tulee olemaan maan päälle perustamansa Seurakunnan (Kirkon) näkymättömänä pääni (Ef. 5: 23-27) ja on aina jokaisen uskovaisen kanssa. »Katso, Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti» (Matt. 28: 20).
>br> Rakas kristitty! Usko ylösnousemiseen, niin koko elämäsi kirkastuu olkootpa sen olot kuinka ahtaat tahansa. Koeta joka hetki tuntea Jeesuksen Kristuksen läsnäolo, – silloin et helposti lankea synteihin! Suojele sielusi vaatetta synnintahroilta, jotta nukkuessasi Herrassa tulisit olemaan siellä, missä rakas Vapahtajamme on - Taivaan Isän valoisassa kodissa, missä Sinullekin on valmistettu sija.

Kuopiossa, Herran taivaaseen astumisen päivänä, 1941.

Esipaimenenne

Arkkipiispa Herman

(Tämä teksti on 1941 arkkipiispa Hermanin itsensä omakustanteena julkaisemasta ilmaiseksi jaetusta lauluvihkosesta yhteislaulua varten Helatorstain jumalanpalvelukseen)