Toiminnot

Jumalanpalvelus autuaalle Ksenia Pietarilaiselle

Kohteesta Ortodoksi.net

Tulostettavana PDF-tiedostona
(tammikuun 24. päivänä)

EHTOOPALVELUS

Autuas
Ksenia Pietarilainen
(Foto: Pyykkönen)

Avuksihuutostikiirat, 8. sävelmä

Autuas Ksenia, taivaallista isänmaata rakastaen sinä totisesti kuljit muukalaisena maan päällä kuin vieraalla maalla. Nyt päästyäsi taivaallisen Isän taloon ja nauttiessasi Valtiaan vieraanvaraisuutta ylhäisissä asunnoissa, älä unohda meitä, jotka uskollisesti vietämme juhlaasi, vaan päästä meidät kaikesta hädästä ja muista meitä kunnian Herran valtaistuimen edessä.

Kunniakas Ksenia, viisaan neitseen tavoin sinä tulit elämäsi puoliyössä ylkääsi Kristusta vastaan kantaen Jumalan rakkauden palavaa lamppua. Maailmassa houkan nimen saaneena sinä täytyit ylimaallisella viisaudella. Anna runsaasti hankkimaasi laupeuden öljyä meille, jotka uskollisesti vietämme muistoasi, ja vuodata sen pisaroita haavoihimme.

Viisas Ksenia, kuka kykenisi kertomaan sielusi lujuudesta, kun lähdit taisteluun pimeyden ja tämän maailman ruhtinasta vastaan kutsuen itseäsi Andreiksi, sillä mikään ei pelottanut eikä huolettanut sinua. Sinä kestit nälkää, kylmää ja alastomuutta veisaten apostolin kanssa: Voin kaiken Kristuksessa, joka minua vahvistaa. Sen tähden on kilvoittelunasettaja Kristus sinut seppelöinyt.

2. sävelmä

Pitäen esikuvanasi Kristuksen tähden houkkaa Andreasta, sinä autuas, valitsit vapaaehtoisen köyhyyden ja ylenkatsoit kaikkia tämän maailman hyvyyksiä. Mutta löydettyäsi ylimaalliset hyvyydet sinä jaat niitä ilmaiseksi tarvitseville ja apuasi pyytäville.

Sinä, Ksenia, olet profeettojen vertainen, sillä näit hengessäsi tulevaiset. Olet pyhittäjien asuinkumppani, sillä jäljittelit heidän ankaraa elämäänsä. Olet innolla seurannut palkatta parantajia jakamalla yhä vieläkin sairaille ilmaiseksi parannusta.

Miksi nimittäisimme sinua, autuas Ksenia, mitä lauluja laulaisimme sinulle, sillä karttaen maan päällä maallista kunniaa, sait periä taivaallisen kunnian. Sen tähden kaikkien tänään kunnioittamana älä hylkää meidänkään harrasta ylistystämme.

Pyhän Hengen lämmön lämmittämänä, Hänen armoonsa kuin Jumalan kutomaan vaatteeseen kietoutuneena sinä kestit miehuullisesti kylmää ja alastomuutta. Hengellisen nälän sinä sammutit Jumalan sanalla etkä välittänyt ruumiillisesta ravinnosta, kohoten hengessäsi voimasta voimaan, ja sait periä vanhurskasten autuuden.

Jäätyäsi nuorena leskeksi pidit esikuvanasi Penuelin tytärtä pysytellen Jumalan temppelissä ja palvellen Jumalaa yötä päivää paastoten ja rukoillen. Sen tähden sait nähdä Vapahtajan Kristuksen, et Simeonin kantamana, vaan istumassa ylhäisellä valtaistuimella ikuisessa kunniassa taivaassa.

Kunnia, 3. sävelmä

Tänään, autuas Ksenia, juhlasi kokoaa meidät yhteen kutsuen kirkon äänellä: Oi lapset ja ystävät, miksi rakastatte turhuutta ja etsitte vääryyttä, miksi turhaan touhuatte? Katsokaa minua, joka pidin kaikkea roskana ja pääsin vapaaksi kaikesta turhuudesta. Seuratkaa minua niin kuin minä olen seurannut Kristusta. Älkää kiinnittäkö sydäntänne ohimenevään rikkauteen, että saisitte tulevassa ajassa asua kanssani loppumattoman ilon häätalossa.

Nyt. Dogmistikiira Jumalansynnyttäjälle, 3. sävelmä

Oi kunniallisin Neitsyt, kuinka voisimme olla ihmettelemättä sitä, että sinä Jumalaihmisen synnytit. Sillä miehestä mitään tietämättä sinä, puhtain Neitsyt, synnytit lihassa isättömän Pojan, ennen kaikkia aikoja Isästä äidittä syntyneen, joka syntyessään Sinusta ei minkäänlaiselle muutokselle, sekoittumiselle eikä jakaantumiselle alttiiksi joutunut, vaan kummankin luonnon ominaisuudet täydellisinä säilytti. Rukoile siis Poikaasi, neitseellinen Äiti ja Valtiatar, että Hän pelastaisi niiden sielut, jotka oikeauskoisesti Sinut Jumalansynnyttäjäksi tunnustavat.

(Pyhittäjän parimiat, jos niin halutaan)

Litaniastikiirat, 8. sävelmä

Autuas vaeltaja, joka pidit kaikkea turhaa roskana löytääksesi helmen, Kristuksen; me näemme sinun kulkevan Pietarin kaupungin kaduilla särkevin jaloin ja kylmää pelkäämättä piiloutuvan yöllä kaupungin ulkopuolelle. Siellä sinä notkistit sielusi ja ruumiisi polvet ja lausuit Jumalalle lämpimät rukouksesi, ja taas lähdit iloiten itse etsimään solvauksia eläen koettelemuksissa houkkana Kristuksen tähden ja saaden salaisesti selvänäkemisen lahjan. Sinä ihmisten ihmeellinen hyväntekijä pyhä Ksenia, ole aina esirukoilija meidän puolestamme.

Kunnia. 4. sävelmä

Sinun elämäsi, Ksenia, oli nimesi mukainen, sillä sinä elit muukalaisena tälle maailmalle ja vieraana tälle ajalle, mutta olit pyhän kirkon oma. Maan päällä sinä olit kuin ajallinen vieras, mutta taivaassa olet kuin ikuinen asukas. Siellä sinä olet Jumalan valittu ja me maan päällä kunnioitamme sinua esirukoilijanamme.

Nyt. Sama sävelmä

Jumalansynnyttäjä, syntisten puolustaja, älä jätä meitä tuhoutumaan, vaan peitä meidät esirukoustesi vaatteella, että sen reunuksesta uskolla kiinni pitäen pääsisimme lankeemusten syvyyksistä sinun laupeuttasi ylistäen.

Virrelmästikiirat, 1. sävelmä

Kiiruhda avuksemme, vanhurskas Ksenia, sillä olemme kaikki vaarassa, emme ole löytäneet horjumatonta uskoa eikä meillä ole uskallusta rukouksissamme. Siksi me kiiruhdamme luoksesi, oi autuas: paranna heikkoutemme rukoilemalla Kristusta Jumalaa meidän puolestamme

Liitelauselma: Herra varjelee muukalaiset, holhoaa orvot ja lesket.

Sinun profetiasi, autuas, ilmaisivat salatun totuuden. Sen tähden ne, jotka uskoen noudattivat käskyjäsi, saivat ilon ja vapautuivat ahdingosta, mutta käskyjäsi vastustaneet saivat osakseen katkeran murheen mitään hyötymättä.

Liitelauselma: Herra nostaa alas painetut, Herra rakastaa vanhurskaita.

Sinun elämäsi, Ksenia, oli totisesti nimesi mukaista. Hengessäsi asuit taivaassa, mutta olit maan päällä muukalainen. Sinulla ei ollut täällä pysyvää kaupunkia vaan etsit tulevaa, jossa saat nyt asua.

Kunnia. 7. sävelmä

Ottaen vapaaehtoisesti kantaaksesi houkan kilvoituksen sinä, Ksenia, osoittauduit uudeksi Andreakseksi ja kutsuit itseäsi Andreiksi. Niin sinä tulit hänen laillaan otolliseksi näkemään ylimaallisia näkyjä, sinä avaat turhuuden pimentämien ihmisten silmät ja puolustat kaikkia, jotka sinun tähtesi pyytävät laupeutta Kristukselta Vapahtajalta. Rukoile, oi autuas, Häntä pelastamaan meidän sielumme.

Nyt. Sama sävelmä

Sinun suojaasi, Valtiatar, me kaikki maasta syntyneet kiiruhdamme laulaen: Meidän toivomme, Jumalansynnyttäjä, päästä meidät lukemattomista rikkomuksista ja pelasta meidän sielumme.

Tropari, 8. sävelmä

Sinut, vaeltajan, Kristus osoitti lämpimäksi esirukoilijaksi sukukuntamme puolesta, sillä saatuasi elämässäsi osaksesi murheita ja kärsimyksiä ja palveltuasi rakkaudella Jumalaa ja ihmisiä sinä hankit suuren uskalluksen. Sen tähden me onnettomuuksissa ja murheissa riennämme hartaasti luoksesi huutaen sydämemme pohjasta: älä anna toivomme joutua häpeään, autuas Ksenia.

Kunnia – nyt. Sama sävelmä

Oi Hyvä, meidän tähtemme Neitseestä syntynyt ja ristinkuoleman kärsinyt Herra, joka olet kuolemalla kuoleman kukistanut ja Jumalana ylösnousemuksen ilmisaattanut. Älä ylenkatso niitä, jotka Sinä, armollinen, olet kädelläsi luonut, vaan osoita ihmisrakkautesi, ota vastaan synnyttäjäsi meidän puolestamme edeskantamat rukoukset ja pelasta, oi Vapahtaja, epätoivoinen kansa.

Toinen tropari, 4. sävelmä

Maailman turhuuden hyläten sinä otit kodittoman elämänvaelluksen ristin. Et pelännyt murheita, puutetta etkä ihmisten pilkkaa, mutta tulit tuntemaan Kristuksen rakkauden, josta nyt nautit taivaassa. Jumalassa viisas autuas Ksenia, rukoile pelastusta meidän sieluillemme.

Kunnia – nyt. Sama sävelmä

Sinun kauttasi, oi Jumalansynnyttäjä, tuli iankaikkisuudesta kätketty ja enkeleillekin käsittämätön salaisuus maan päällä asuville ilmisaatetuksi: ilmestyi kahden luonnon yhteensulautumattomassa yhtymisessä lihaksi tullut Jumala, Kristus, joka omasta vapaasta tahdostaan alistui kärsimään meidän tähtemme ristin vaivan, herättäen sen kautta ensinluodun Aadamin ja pelastaen kuolemasta meidän sielumme.

Kolmas tropari, 7. sävelmä

Sinä rakastit Kristuksen köyhyyttä, nyt nautit kuolemattomuuden pöydän antimia. Sinä, autuas, paljastit maailman hulluuden ja ristin nöyryydellä otit vastaan Jumalan väkevyyden. Niin ansaitsit ihmeiden tekemisen lahjan. Autuas Ksenia, rukoile Kristusta Jumalaamme, että katumuksen kautta pääsisimme pahasta.

AAMUPALVELUS

1. katisman jälkeen katismatropari, 1. säv.

Enää et kärsi murhetta etkä ahdistusta, autuas, vaeltaen muukalaisena maan päällä, vaan asut taivaallisessa isänmaassa ja vanhurskasten kanssa nautit siellä levosta. Päästä sen tähden aina vaaroista ja monenlaisista kiusauksista meidätkin, jotka lakkaamatta sinua avuksi huudamme,.

Kunnia – nyt, sama säv.

Iloitse, Jumalansynnyttäjä Neitsyt, joka olet enkeliltä ilon vastaanottanut ja maailmalle ilon tuottanut. Iloitse, sinä Luojasi ja Herrasi synnyttänyt. Iloitse, sinä, joka olit otollinen tulemaan Jumalan Äidiksi.

2. katisman jälkeen katismatropari, 8. säv.

Sinulla, autuas, oli Jumalan antama armo huolehtia ihmisistä, parantaa sairaita ja lohduttaa murheellisia, johdattaa kiusauksissa olevat rauhalliseen satamaan ja ohjata eksyneet ja epätoivoiset pelastuksen tielle. Sen tähden me nyt sinun muistoasi viettäen huudamme: älä unohda meitä, autuas, rohkeissa esirukouksissasi.

Kunnia – nyt, sama säv.

Sinä, Valtiatar, olet ainoa toivomme ja turvamme. Sinut me olemme saaneet horjumattomaksi muuriksi kaikkia vihollisia ja kiusauksia vastaan. Älä jätä meitä nyt ja aina ja iankaikkisesti.

Polyeleo ja pieni ylistysveisu

Ylistämme autuaaksi sinua, pyhä autuas äiti Ksenia, ja kunnioitamme sinun pyhää muistoasi, sillä sinä rukoilet puolestamme Kristusta meidän Jumalaamme.

Polyeleon jälkeen katismatropari, 5. säv.

Avaa suumme, Vapahtaja, ja anna kelvottomille palvelijoillesi ymmärryksen sana ylistääksemme ansion mukaisesti autuasta Kseniaa, sillä hänen kilvoituksensa ylittää maallisen ymmärryksen ja hänen nöyryytensä kätkee hänen elämänsä. Hänen ihmeidensä ja puoltonsa valistamina huudamme lakkaamatta rakkaudella: älä jätä meitä ilman apuasi, ylen viisas Ksenia.

Kunnia – nyt, sama säv.

Emme kerskaa viisaudesta, voimasta emmekä rikkaudesta, vaan sinusta, oi nuhteeton, sillä sinä kohotit ihmissuvun enkeleitä korkeammalle synnytettyäsi ennen aikoja olleen Sanan ja saatuasi äidin uskalluksen Poikasi ja Jumalan edessä. Sen tähden me sinun eteesi langeten rukoilemme: älä unohda meitä, orpoja, oi ylistetty Äiti ja Neitsyt.

Prokimeni, 4. säv.

Vanhurskas iloitsee Herrassa ja turvaa Häneen.

Liitelauselma: Kuule, Jumala, minun ääneni, kun minä valitan.

Evankeliumi: Luuk. 6:17-23.

Psalmin 50 jälkeen stikiira, 6. säv.

Sinä valitsit vapaaehtoisesti ankaran elämän ja kestit kaikenlaista ahdistusta paljastaen tämän maailman hulluuden ja osoittaen Jumalan viisauden. Nyt sinä saat nauttia levosta taivaassa, ja me maan päällä vaeltaen lakkaamatta huudamme sinulle: älä unohda meitä, autuas, vaan rukoile Kristusta Jumalaa meidän puolestamme.

Kanoni

1. veisu

Autuas Ksenia, elämäsi oli totisesti nimesi mukaista, sillä sinä elit maan päällä kuin vieraassa maassa, ja odottaen siirtymistä taivaalliseen isänmaahan sinä hylkäsit kaiken maallisen varjona ja unennäkönä.

Karistaen kaiken turhuuden kuin tomun jaloistasi sinä halusit kulkea vaikeaa tietä luvattuun maahan, viisas Ksenia, ja voitit ihmisensurmaaja-vihollisen Amalekin ja lauloit Herralle voittoveisun.

Hyläten Egyptin ylelliset padat ja nauraen mahtailevalle maailmalle sinä, viisas Ksenia, kuljit vahingoittumatta elämän meren pohjaa Jumalan vahvan käden johdattamana. Hänelle sait laulaa voittoveisun.

Jumalansynnyttäjälle:

Toivottomien toivo, ahdingossa olevien auttaja, merellä olevia ohjaava tähti ja erämaahan eksyneiden elävöittävä lähde, kaikkeinpyhin siunattu Neitsyt, anna ilo meidän sieluillemme.

3. veisu

Kuultuasi Vapahtajan rakkaimman opetuslapsen Johanneksen sanovan: Joka rakastaa maailmaa, hänessä ei ole Isän rakkautta, sinä autuas, vihasit syntiä rakastavaa maailmaa ja kiiruhdit Isän kotiin.

Tehden itsestäsi Kristuksen tähden houkan sinä täytyit ylimaallisella viisaudella. Nähden puhtaalla silmällä tulevaiset aivan kuin nykyiset sinä pidit esikuvanasi Jumalan profeettoja, oi viisas Ksenia.

Harras rukous oli ruokanasi, oi vanhurskas, herjaukset ja pilkka makeana juomanasi, nöyryys oli kauniina vaatteenasi ja kruununa Hengen säteily.

Jumalansynnyttäjälle:

Samuelin äidin tavoin älkäämme, uskovat, koskaan väsykö toistamasta rukousta kutsuen avuksi taivaan ja maan Valtiatarta.

Katismatropari, 5. säv.

Kun sinä, autuas, rukoilit salaa yöllä, sinä polvistuit lumeen. Sielusi tuli lunta valkeammaksi, sydämen lämmöllä vuodattamasi kyyneleet lämmittivät maan, nukkuva kaupunkisi pelastui valvomisesi kautta ja Jumalan viha kääntyi siitä pois. Nyt lähdettyäsi tästä maailmasta, me olemme kauheassa vaarassa: valoton yö on yllättänyt meidät, synnin pimeys on käynyt sakeaksi, laiskuuden ja välinpitämättömyyden uni painaa luomiamme, kaupunkisi on joutunut jumalattomien käsiin ja isänmaasi vihollisen orjaksi. Joudu siis rukoukseen ja kiiruhda avuksemme, rohkeudessa suuri Ksenia.

Kunnia – nyt

Kristikunnan joutuisa auttaja ja puolustaja, kodittomien ja isänmaastaan lähteneiden suojelija, rukoile aina autuaan Ksenian kanssa Poikaasi ja Jumalaa kansamme puolesta, että saavuttaisimme riistämättömän taivaallisen isänmaan.

4. veisu

Hyläten naisen heikkouden sinä, miehuullinen, kutsuit itseäsi Andreiksi ja kilvoittelit pahuuden henkivaltoja vastaan veisaten Hänelle, joka antoi sinulle voiman: Kunnia olkoon Sinun voimallesi.

Sinä, viisas, hylkäsit Eevan ylimielisyyden, joka johti paratiisin sulkemiseen ja saatoit houkkana häpeään kavalan käärmeen.

Kätkien sisimpääsi Kristuksen mielen sinä, viisas, voitat maailman viisauden. Sinä ojennat ihmisiä ilmoittamalla ennalta Jumalan kohtalot ja ohjaat askelemme oikealle tielle.

Jumalansynnyttäjälle:

Koetamme saada sinut laupiaaksi meille, Jumalansynnyttäjä, tarjoamalla sinulle esirukoilijaksi autuaan Ksenian, jonka puolustuksen toivomme saavamme veisatessamme palavasti hänen muistoaan.

5. veisu

Kestäen kylmää ja alastomuutta sinä, autuas, jaoit vaatteesi köyhille ja veisasit: minulle riittää kastepuku.

Paranna haavamme, kuule rukouksemme, tuo rauha elämäämme ja kiiruhda avuksemme, Jumalan ystävä Ksenia.

Opeta nuoria ja ohjaa heidät totuuden tielle, anna vanhoille viisautta ja jumalallisten asioiden ymmärrystä ja kannusta kaikkia heidän hyvissä töissään, sinä taivaallisen viisauden saanut Ksenia.

Jumalansynnyttäjälle:

Pankaamme pois murhe ja kohottakaamme katseemme, veljet, niin saamme nähdä taivaassa Valtiattaren Jumalansynnyttäjän, joka suojelee meitä valoisalla suojeluksellaan.

6. veisu

Autuas, ohjaa meitä elämän merellä vaarassa olevia ja johdata meidät tyveneen satamaan rukoillen Häntä, joka ainoana voi pelastaa meidät.

Vaikka haluamme tehdä hyvää, teemme pahaa. Vaikka tunnemme Jumalan käskyt, emme piittaa niistä vaan teemme syntiä. Auta meitä heikkoja, armelias Ksenia.

Rukoile suureen ääneen meidän puolestamme Jumalaa, jota sinä palvelit, oi Ksenia, niin kuin Mooses rukoili erämaassa, ja Jumala, joka haluaa pelastaa ihmiset, kuulee sinua.

Jumalansynnyttäjälle:

Jos et sinä, Jumalanäiti, ojenna meille kättäsi, emme pääse kuolettavasta rotkosta. Sen tähden huudamme sinulle: Valtiatar, pelasta meidät.

Kontakki, 3. sävelmä

Maan päällä sinä elit muukalaisena kaivaten taivaallista isänmaata. Röyhkeät ja epäuskoiset pitivät sinua houkkana, uskovaiset viisaana ja pyhänä, ja Jumala seppelöi sinut kunnialla, miehuullinen ja viisas Ksenia. Sen tähden laulamme sinulle: Iloitse, sillä maallisen vaelluksen jälkeen pääset asumaan Isän kotiin.

Iikossi

Kuka on tuo, joka kolkuttaa taivaan valtakunnan portilla? Hänen vaatteensa ovat valkoiset ja kasvot loistavat aurinkoa kirkkaammin. Mistä hän tulee ja mitä hän haluaa? Hän on taivaallisen Isän tytär, Jumalan Pojan uskollinen palvelija ja Pyhän Hengen valittu astia, joka kulki muukalaisena maan päällä. Nyt hän siirtyy taivaalliseen isänmaahan. Avatkaa siis ovet ja ottakaa hänet ilolla vastaan veisaten: Iloitse, Ksenia, sillä maallisen vaelluksen jälkeen pääset asumaan Isän kotiin.

7. veisu

Ottaen kantaaksesi Kristuksen kevyen taakan sinä, autuas, et pitänyt mitään raskasta maallista kuormaa. Sinä kannoit raskaita kiviä ylös rakennettavan kirkon seinille vaivaa nähden ja veisaten: Kiitetty olet Sinä, Herra, Isiemme Jumala.

Me kärsimme hengellistä janoa, nälkää ja alastomuutta. Autuas, anna meille opetustesi makeata ruokaa, virvoita nieluamme esirukoustesi kasteella, että me kurjat saisimme kiitollisina veisata Herralle: Kiitetty olet Sinä, isiemme Jumala.

Me olemme jäljitelleet publikaanin synnillistä elämää, mutta meillä ei ole hänen nöyryyttään. Olemme kauheasti langenneet fariseuksen ylpeyteen, mutta meillä ei ole hänen hyveitään. Mitä muuta me heikot voisimme tehdä kuin kiiruhtaa luoksesi, Ksenia, ja huutaa: rukoile puolestamme isiemme Jumalaa.

Jumalansynnyttäjälle:

Ei ole ketään muuta koko maailmassa kuin sinä, Jumalansynnyttäjä, jolla on äidin uskallus Vapahtajan edessä ja joka ylität enkelit puhtaudessa. Sen tähden lankeamme eteesi, oi Valtiatar, rukoile aina meidän puolestamme isiemme Jumalaa.

8. veisu

Ole meille auttaja, oi autuas, ja päästä meidät murheista ja sairauksista, viettelyksistä, vaikeuksista ja vaaroista. Täytä sydämemme toiveet meidän hyväksemme, että saisimme kiittää Jumalaa sinusta ja veisata: Kiittäkää, Herran teot, lakkaamatta Herraa.

Hallitsijan kuumeen sinä paransit ja ilmestyen unessa keisarinnalle ennustit hänelle lapsen syntymän. Sen tähden me kiitollisina veisaamme: Kiittäkää, Herran teot, lakkaamatta Herraa.

Me olemme lapsiasi, autuas Ksenia, älä hylkää meitä orpoja vaan tule avuksemme. Älä unohda niitä, jotka vaalivat kunniaasi vaan ilahduta heitä, että kaikki yksin mielin veisaisimme: Kiittäkää, Herran teot, lakkaamatta Herraa.

Jumalansynnyttäjälle:

Älköön suloinen ja mirhantuoksuinen nimesi väistykö huuliltamme, oi Jumalansynnyttäjä, ja kaikukoon jumalallista rakkautta palavissa sydämissämme kutsu koko luomakunnalle: Kiittäkää, Herran teot, lakkaamatta Jumalanäitiä.

9. veisu

Elämäsi salattu kauneus ja salaiset kilvoituksesi ovat nyt tulleet maailman tietoon, autuas Ksenia, ja sinun tähtesi iloiten me sinut kirkastanutta Kristusta Jumalaa vaikenematta ylistämme.

Vaikka siirryitkin pois maan päältä, tiedämme, että olet kuolemasi jälkeenkin kanssamme ja suojelet meitä aina vaaroilta rukouksillasi, ja siitä kiitollisina me sinua, autuas, ylistämme.

Muistaen huolenpitosi meitä heikkoja ja kurjia kohtaan lankeamme rakkaudella eteesi, sinä vahva esirukoilijamme. Älä hylkää meitä, orpoja, vaan auta aina meitä, niin me Jumalaa ja taivaallista Isää sinun tähtesi aina ylistämme.

Jumalansynnyttäjälle:

Jumalansynnyttäjä Neitsyt, kanna autuaan Ksenian sinulle meidän puolestamme kantamat rukoukset Poikasi ja Jumalasi puoleen ja lisää niihin Äidin rukouksesi ja pelasta, kaikkeinpuhtain, meidät, jotka sinua ylistämme.

Eksapostilario

Isän koti, avaa ovesi minulle, vieraalta maalta poismuuttaneelle, huutaa autuas Ksenia kolkuttaen taivaan valtakunnan portilla.

Kunnia – nyt

Taivaan ovi, Kuninkaan palatsi, kristittyjen sortumaton muuri, Valtiatar Jumalansynnyttäjä, ojenna meille Jumalan vastaan ottaneet kätesi ja saata meidät ikuisiin asuntoihin.

Kiitosstikiirat, 8. sävelmä

Olemme mielettömästi kääntyneet pois vanhurskauden auringosta Kristuksesta ja talvi on ankara ja kova. Mutta, autuas, sulata rukoustesi lämmöllä jäätyneet sydämemme, että nousisimme tunnottomuuden unesta julistamaan hengellistä kevättä.

Olemme eksyneet synnin yöhön ja hengelliseen pimeyteen. Kuinka välttäisimme lankeemukset ja kuolettavan rotkon, kuinka löytäisimme pelastuksen tien? Autuas, sytytä laupeutesi lamppu, tule meitä eksyneitä vastaan ja ojentaen kätesi johdata meidät oikealle tielle.

Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? Sen tähden sinä, Ksenia, esiinnyit maailmalle hulluna julistaen Jumalan viisautta ja Hänen armonsa valistamana opetat kaikkia karttamaan maallista turhuutta.

Täydellisen köyhyyden hankkien sinä, viisas, hylkäsit maallisen viisastelun, kannoit järkesi uhriksi Jumalalle kuin lesken rovon ja esiinnyit houkkana ihmisille. Mutta me tiedämme sinun olevan viisaita viisaampi ja pyydämme sinulta opetusta: valista mielemme loisteellasi karkottaen tietämättömyyden pimeys.

Kunnia, 6. säv.

Heitettyäsi pois kaikki maalliset huolet ja palveltuasi salassa Jumalaa ja ihmisiä kätkien viisautesi hulluuden vaatteeseen sinä, autuas Ksenia hankit Pyhän Hengen armon. Kun sinulla nyt on uskallus Vapahtajan edessä, älä lakkaa rukoilemasta Häntä, että sielumme pelastuisivat.

Nyt, sama säv.

Ylitettyäsi kaikki nuhteettoman neitseyden hyveellä, sinä kaikkeinpyhin Neitsytäiti, synnytit sanomattomasti Jumalan. Sen tähden ihmissuku iloitsee sinun tähtesi ja kerskaa rohkeasti sinusta, totisesta Jumalansynnyttäjästä, pannen toivonsa sinuun, sillä sinä olet maailman puolustaja ja pelastus.

LITURGIASSA

Prokimeni, 4. säv. Ihmeellinen on Jumala pyhissänsä, Israelin Jumala (Ps. 68:36). Liitelauselma: Kiittäkää Jumalaa seurakunnan kokouksissa, kiittäkää Herraa te, jotka olette Israelin lähteestä (Ps.68:27). Epistola: Gal. 5:22 - 6:2. Halleluja, 1. säv. Hartaasti minä odotin Herraa, ja Hän kumartui minun puoleeni ja kuuli minun huutoni (Ps. 40:2). Liitelauselma: Hän asetti minun jalkani kalliolle, hän vahvisti minun askeleeni (Ps. 40:3). Ehtoollislauselma: Vanhurskas säilyy ikuisessa muistossa. Ei hän pelkää pahaa sanomaa (Ps. 112:6-7).


Käännös: nunna Ksenia / Lintulan luostari


Katso myös