Toiminnot

Jumalansynnyttäjä

Kohteesta Ortodoksi.net

Jumalansynnyttäjä on Neitsyt Mariasta ortodoksisessa kirkossa yleisesti käytetty nimitys. Muita nimityksiä ovat Jumalanäiti sekä kreikkalaisperäinen Theotokos / Teotokos (Θεοτοκος).

Jumalansynnyttäjä, Jumalan Äiti

Jumalansynnyttäjä (Θεοτοκος) tai Jumalanäiti (Θεομήτωρ, Theomētor; myös muodossa: Θεομήτηρ, Theomētēr) merkitsee, että Maria synnytti Kristus-Jumalan eikä vain Kristus-Ihmistä. Neitsyt Maria on Jumalan Pojan ja Sanan, Jeesuksen Kristuksen äiti. Efesoksessa vuonna 431 pidetty kolmas ekumeeninen kirkolliskokous vahvisti Neitsyt Marian olevan Jumalansynnyttäjä ja kielsi asiasta syntyneen harhaopin, nestoriolaisuuden.

Neitsyt Maria

Neitsyt Maria tuli raskaaksi Pyhästä Hengestä ja hän eli miehensä pyhän Joosef Kihlaajan kanssa ja yhdessä he huolehtivat Jeesus-lapsesta kuin omastaan. Ortodoksisen tradition mukaan Jeesuksen syntymäkin oli ihme ja Hän syntyi Mariasta neitseellisesti. Kirkon perimätiedon mukaan Neitsyt Marialla ja Joosefilla ei ollut ns. aviollista suhdetta. Kirkon opetuksen mukaan Neitsyt Maria oli neitsyt ennen, aikana ja jälkeen synnytyksen ja tätä symbolisoi hänen ikonissaan vaatteisiin kuvatut kolme tähteä.

Neitsyt Mariaa kutsutaan myös Panagiaksi, Kaikkeinpyhimmäksi osoittaen hänen läheisyyttään Jumalaan kuuliaisuudessaan. Hänen nimityksensä Jumalan Äiti (kreikaksi: Μήτηρ Θεού, Mētēr Theou) on lyhenteenä merkitty myös hänen ikoniinsa: ΜΡ ΘΥ.

Muistopäivät

Ortodoksinen kirkko muistelee Jumalansynnyttäjän elämää useina muistopäivinä ja sen lisäksi hänen mukaansa on nimetty myös yksi neljästä ortodoksisen kirkon paastoajoista.

 1. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän muistojuhlaa vietetään vuosittain syyskuun 8. päivänä.
 2. Jumalansynnyttäjän temppeliin tuominen on muistelun kohteena marraskuun 21. päivä.
 3. Jumalansynnyttäjän ilmestyspäivä on maaliskuun 25. päivä.
 4. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen on muistelun kohteena elokuun 15. päivä.

Herran Äidin paasto alkaa 1. päivä elokuuta ja päättyy hänen kuolinpäiväänsä 15. elokuuta.

Jumalansynnyttäjän muita nimiä

Kreikankielinen sana: Theotokos (Θεοτοκος) merkitsee suomennettuna Jumalan kantajaa tai Jumalalle syntymän antajaa, Jumalansynnyttäjää. Jumalansynnyttäjää kutsutaan usein vielä seuraavillakin nimillä (etenkin vaihtelevasti eri kielissä):

 • Valtiatar
 • Kaikkein pyhin tai Kaikkeinpyhin
 • Puhtain, Siunatuin, Kunniallinen [Valtiattaremme, Jumalansynnyttäjä] (kreikan sanasta: Achrantos, englannissa: Immaculate),
 • Ainainen Neitsyt
 • Aina autuas, viaton
 • kerubeja kunnioitettavampi
 • serafeja verrattomasti jalompi
 • Sanan synnyttäjä

Jumalansynnyttäjä eri kielissä

Eri paikallisten ortodoksisten kirkkojen kielissä Jumalanäitiä nimitetään mm. seuraavasti:

 • latinaksi: Deipara, Dei genetrix ja parafraasina Mater Dei),
 • kirkkoslaaviksi: Богородица, Bogoroditsa),
 • koptin kielellä latinaisin kirjaimin translitteroituna: Ti.Theotokós,
 • arabiaksi: والدة الله ,Wālidat Allah,
 • georgiaksi: ღვთისმშობელი ,Ghvtismshobeli,
 • armeniaksi: Աստվածամայր , Astvatzamayr tai Աստվածածին , Astvadzatzin ja
 • romaniaksi: Născătoare de Dumnezeu tai Maica Domnului.

Jumalansynnyttäjä veisuissa ja rukouksissa

Jumalansynnyttäjälle on kirjoitettu useita rukouksia, akatistoksia ja veisuja, joista tunnetuin lienee tämä:

Totisesti on kohtuullista ylistää autuaaksi Sinua, Jumalansynnyttäjä, aina autuas ja viaton ja meidän Jumalamme Äiti. Me ylistämme Sinua, joka olet kerubeja kunnioitettavampi ja serafeja verrattomasti jalompi, Sinua, puhdas Neitsyt, Sanan synnyttäjä, Sinua, totinen Jumalansynnyttäjä.

Jumalansynnyttäjän ikonit

Jumalansynnyttäjästä on olemassa lukuisia erilaisia ikonityyppejä. Suomestakin löytyy oman ortodoksisen kirkon aarteistosta kaksi erilaista ikonia, joista toinen - Valamon luostarissa sijaitseva Valamolainen Jumalanäiti - on ainoa Suomessa kehitetty Jumalanäidin ikonityyppi. Toinen kuuluisa Suomessa oleva Jumalanäidin ikoni on myös Valamon luostarissa oleva Konevitsalainen Jumalanäiti.

Jumalanäidin / Jumalansynnyttäjän ikoneista on Ortodoksi.netissä oma erillinen artikkelinsa. -> Jumalansynnyttäjän ikonit.

HAP

Katso myös