Toiminnot

Kiril Tšelmogorilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Noin vuoden 1286 tienoilla syntynyt pyhittäjä Kiril Tšelmogorilainen (Tšelmovuorelainen) eli ja vaikutti 1200-luvun lopulla ja 1300-luvun alkupuolella Novgorodissa ja Tšelmovuorella lähellä Kargopolia. Pyhittäjä Kiril Tšelmovuorelainen luetaan kuuluvaksi Karjalan valistajiin.

Munkkivihkimyksen hän sai pyhittäjä Antoni Roomalaisen (muistopv 3.8.) luostarissa Novgorodissa, mistä hän muutaman vuoden kuluttua siirtyi useiden eri luostarien kautta vuonna 1316 Tšelmovuorelle, jonne hän jäi valistamaan ympäristössä asunutta suomensukuista kansaa kristillisyyteen ja kastamaan heitä ortodokseiksi.

Jonkin aikaa hän toimi yhdessä oman veljensä Kornilin kanssa, mutta veljen jatkaessa matkaansa, hän jäi yksin hoitamaan tehtäviään Tšelmovuorelle. Vaikka paikalliset asukkaat aluksi suhtautuivat pyhittäjään vihamielisesti, mielet muuttuivat ja pyhittäjä Kirilin ansiosta ja toimesta runsaasti paikallista kansaa otti vastaan kasteen ja kristinusko sekä evankeliumin valo alkoivat levitä alueelle. Alkuun pyhittäjä asui maahan kaivamassaan kuopassa, mutta rakensi myöhemmin sitten pysyvämmän hirsimajan.

Reilusti yli 50 vuoden ajan pyhittäjä Kiril vaikutti alueella ja teki omaa lähetystyötään. Vuonna 1368 hän saatuaan ensin ehtoollisen Strokinin luostarin igumeni Joosefilta, hän nukkui pois 82 vuoden ikäisenä ja hänen muistopäiväkseen muodostui myöhemmin hänen kuolinpäivänsä joulukuun 8. päivä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Muutamia vuosia pyhittäjä Kirilin kuoleman jälkeen hänen kilvoittelupaikalle perustettiin luostari.

HAP

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - joulukuu
    • Pyhittäjä Kiril Tšelmovuorelainen, Karjalan valistaja ss. 121-122
  • Erkki Piiroinen: Karjalan pyhät kilvoittelijat
    • Pyhittäjä Kyrillos Tselmovuorelainen ss. 67 - 69