Toiminnot

Kliiros

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Kliirossi)

Kliiros (kreikaksi: κλήρος, kohtalo, perintöosuus, venäjäksi: клиросъ, kliros joskus myös: крилосъ, krilos) on ortodoksisessa kirkossa ikonostaasin ja kirkkosalin välissä heti ikonostaasin vieressä olevan solean osa. Nimitystä käytetään solean molemmilla laidoilla olevasta osasta, ei siis koko soleasta.

Nimitys johtuu siitä, että kirkossa siellä seisovat erityisesti tehtäväänsä valitut lukijat ja laulajat. Etenkin kun kuorot laulavat ns. antifonisesti eli jumalanpalveluksessa on kaksi kuoroa, toinen on silloin oikealla kliiroksella, toinen vasemmalla kliiroksella. Näin tapahtui etenkin Bysantissa ja sen tärkeimmässä kirkossa Hagia Sofiassa ja sen käytännöstä tuli sitten eräänlainen liturginen standardi kaikkiin kirkkoihin ja myös niihin rakennettiin kliiros.

Nykyisessä käytännössä on usein vain yksi kuoro eikä sekään aina laula kliirokselta vaan saattaa olla alempana kirkkosalissakin. Kliiroksia saattaa olla nykyisin tästä syystä kirkossa vain yksi, oikean puoleinen kliiros, jossa kuoro laulaa.

Kreikassa ja joissain Venäjän kirkoissa kuoronjohtaja ja kuorossa laulavat miehet pukeutuvat usein viittaan kirkossa laulaessaan. Armenialaisessa traditiossa sekä miehet että naiset pukeutuvat kliiroksella ollessaan stikareihin.

Termiä kliiros ei yleensä käytetä kreikkalaisissa kirkoissa.

HAP