Toiminnot

Kreikan kirkon interortodoksinen keskus

Kohteesta Ortodoksi.net

(© Hannu Pyykkönen)
(© Hannu Pyykkönen)
Vuonna 1969 Kreikan ortodoksisen kirkon pyhä synodi valitsi viisaasti Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen luostarin Pendelissä Kreikan kirkon interortodoksinen keskuksen (Interorthodox Centre of the Church of Greece / Διορθοδόξο Кέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος / Diorthodokso kentro tis Ekklisias tis Ellados) sijaintipaikaksi. Pendelin luostari on Ateenan lähistöllä, noin 20 km päässä Ateenan keskustasta Pendeli-vuorten rinteellä Palaio Pendelin kylässä.

Avajaiset

Vuonna 1971 vietettiin keskuksen avajaisjuhlallisuuksia tapahtumassa, jossa oli läsnä lukuisia ortodoksisia piispoja niin Kreikasta kuin muualta ortodoksisesta maailmasta.

Keskus

Tällä hetkellä keskus koostuu tilaisuuksiin osallistuville tarkoitetuista hieman yli 50 pienestä yksittäistä huoneistosta, noin 250 ihmiselle tarkoitetusta luentosalista, jossa on tulkkauslaitteet, kirjastosta, 150 ihmiselle tarkoitetusta ruokasalista ja täysin varustellusta keittiöstä. Kaikki tämä on neljässä kerroksessa äskettäin remontoidussa rakennuksessa. Huoneistoista osa on pieniä yhden huoneen kylpyhuone/wc:n käsittäviä ja osa hieman suurempia, joissa on olohuonekin ja pieni keittiönurkkaus. Luostarista löytyy myös tarvittaessa suurempia majoitus- ja oleskelutiloja arvovieraille.

Keskuksen tarkoituksena ja tehtävänä on järjestää konferensseja ja kokouksia Kirkon työntekijöille ja ortodoksisille tai myös ortodoksisuuden tutkijoille kaikkialta maailmasta, julkaista teologista oppimateriaalia, ylläpitää erityistä ortodoksisen kirjallisuuden kirjastoa ja järjestää ulkomaalaisille ortodokseille heidän toiveittensa mukaista perehdyttämistä Kreikan kieleen ja kulttuuriin. Interortodoksisen keskuksen päätavoite on kehittää Kreikan kirkon eri ryhmien välillä eräänlaista yleisortodoksista omaatuntoa ja ponnistella koko Euroopan ortodoksien ja erityisesti Balkanin ortodoksien kulttuurilliseen ja intellektualiseen avautumiseen.

Kirjasto

Jotta tapahtumille olisi tarjolla sopivasti kirjallistakin tukea, pidettiin tarpeellisena organisoida uudelleen olemassa oleva kirjasto. Siksi vuonna 2005 kirjasto remontoitiin täydellisesti ja järjesteltiin uudelleen. Remontin tuloksena luotiin nykyaikaiset tilat tutkimukselle ja opinnoille erilaisilla täysin automatisoiduilla kirjastosovellutuksilla varustettuina. Kirjaston kokoelmat käsittävät tällä hetkellä yli 5000 kirjaa ja noin 30 säännöllisesti ilmestyvää kirkollista sanoma- tai aikakauslehteä, joita on siis tilattu kirjaston käyttäjien tarpeisiin.

Päärakennus

Uudistetussa rakennuksessa on siis vajaat 50 huonetta ja vajaat 10 huoneistoa, jotka ovat tarkoitetut keskuksen tilaisuuksiin osallistuville ja joissa on varusteina yhden hengen sängyt ja muu tarvittava kalusto, täysin varustettu kylpyhuone, televisio, puhelin ja jääkaappi.

Tavoitteena on pitää uudessa remontoidussa interortodoksisessa keskuksessa seminaareja etenkin ulkomaisille vieraille. Nämä seminaarit keskittyvät ortodoksisia jumalanpalveluksia, sosiaalista hyvinvointia sekä Kreikan kieltä ja kulttuuria koskeviin asioihin. Lisäksi keskuksen yksi pääaihe on myös tutkia tarkemmin Balamandin koulun ohjelmaa, jonka on onnistuneesti organisoinut jo usean vuoden ajan toinen luostarin yhteydessä toimiva organisaatio, ”Solidarity” (kreikaksi: Αλληλεγγυη / Allilengii / suomeksi: yhteisvastuu). Tämän ohjelman tarkoitus on huolehtia ja majoittaa libanolilaisia, syyrialaisia, jordanialaisia ja palestiinalaisia opiskelijoita. Tästä Solidarity-organisaatiosta löytyy lisätietoja sen omilta kotisivuilta:

Luentosali

Luentosali on täysin uudistettu ja varustettu nykyaikaisilla teknisillä apuvälineillä, joita nykyaikainen kokous mahdollisesti tarvitsee. Tilaan mahtuu normaalijärjestyksellä 150 ihmistä, mutta erikoisjärjestelyillä jopa 250 ihmistäkin. Tämän tilan silmiinpistävin tunnusmerkki on suuri mosaiikkimaalaus seitsemännestä ekumeenisesta kirkolliskokouksesta. Tämän mosaiikkityön ovat tehneet romanialaiset taitelijat. Nykyään

Tultuaan valituksi Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispaksi, tammikuussa 2008 kuollut edellinen Kreikan arkkipiispa Kristodulos mahdollisti ja elvytti tämän interortodoksisen keskuksen toiminnan ja aktiivisesti jatkoi sen monikymmenvuotista taivalta.

Pyhän synodin päätöksellä aloitettiin rakennuksen, huoneiden ja luentosalin täydelliset uudistustyöt, jossa yhteydessä tilat siis modernisoitiin ja varustettiin uusilla audiovisuaalisilla välineillä. Uudistettu keskus vihittiin uudestaan käyttöön lokakuussa 2004 silloisen Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispa Kristodouloksen toimesta.

Nyt kun keskuksen tilat on uudistettu, remontin alla ovat luostarin tilat, joista ensiksi valmistuvat yleiset hallintotilat ja myöhemmin asuintilat, joissa suoritetaan samanlaiset uudistustyöt, kuin mitä tehtiin interortodoksisen keskuksen tiloissa.

Näin vuonna 1578 perustettu Pendelin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle perustettu luostari voi edelleen viedä eteenpäin Kreikassa ja sen kautta koko maailmassa sitä ortodoksisuuden sanomaa, jota se rohkeasti jo vuosisatojen ajan on tehnyt niin ottomaanien hirmuvallan aikana ja alaisena kuin itsenäisessä Kreikassa.

HAP