Toiminnot

Kristitty maailma (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Martin Marty: Kristitty maailma - Kristinuskon globaali historia
Alkuperäinen teos: The Cristian World - A Global History (2007)
Suomentaja: Juha Meriläinen
ISBN 978-952-247-043-0
Julkaisija ja kustantaja: Kirjapaja
Julkaisupäivämäärä: 2010
Sivumäärä: 335 sivua
Koko: 215 x 140 mm
Sidos: Sidottu / kovakantinen

---

Kustantajan esittely kirjasta

Marginaalista maailmanuskonnoksi

Kristinusko on levinnyt laajemmalle kuin koskaan. Kuinka Jordanvirran laitamilla syntyneestä ilmiöstä on kasvanut miljardien ihmisten uskonto?

Kristitty maailma johdattelee lukijan todelliselle maailmanympärysmatkalle. Se on kertomus valloittajista ja orjista, sodasta ja rakkaudesta, teologiasta ja politiikasta — pyhimyksistä ja syntisistä. Se kertoo maallisesta taistelusta sielujen voittamiseksi.

Tämä asiantunteva ja viihdyttävä teos antaa uusia näkökulmia maailmanhistorian suuriin linjoihin pienen liikkeen kasvuvaiheiden kautta.

---

Pienestä Jeesus-liikkeestä miljoonien uskonnoksi

Välimeren itärannoilla syntynyt kristinusko oli aasialainen uskonto, jonka varhaisessa kehityksessä afrikkalaisilla teologeilla oli merkittävä rooli. Useimmista länsimaisista historioitsijoista poiketen professori Martin E. Marty ei keskity kristinuskon historiaa tarkastellessaan Euroopan tai Pohjois-Amerikan tapahtumiin. Taitava tarinankertoja johdattelee lukijaa paitsi maanosasta myös aikakaudesta toiseen, halki kiistojen värittämien varhaisten kirkolliskokousten ja aikojen, jolloin mongolivalloittajat surmasivat kristittyjä ja muslimeita. Lukija saa tutustua atsteekkeihin ja jesuiittoihin, puritaaneihin ja orjiin sekä paavien ja kommunistien vaikutukseen — hänet saatellaan aina kolmannen vuosituhannen kynnykselle. Kristitty maailma on viihdyttävä ja asiantunteva kristinuskon historian yleisesitys, joka tarkastelee pienen Jeesus-liikkeen kasvua kahden miljardin ihmisen maailmanlaajuiseksi uskonnoksi.

Teoksen on kääntänyt ja siihen on laatinut esipuheen teologian tohtori Juha Meriläinen.

Martin E. Marty on Chicagon yliopiston emeritus professori ja luterilainen pappi, joka on johtanut useita suuria yhdysvaltalaisia tiedeseuroja ja kirjoittanut yli 50 kirjaa. Arvostettu tutkija ja kirjailija on voittanut yhden Yhdysvaltain merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista, National Book Awardin.

Sisällysluettelo

 • Esipuhe
 • Johdanto: Katse kohti ihmistä, kohti menneisyyttä
 • Aikajana
 1. Juutalainen alku
 2. Aasia — ensimmäinen kohtaus
 3. Afrikka — ensimmäinen kohtaus
 4. Eurooppa — ensimmäinen kohtaus
 5. Eurooppa — toinen kohtaus
 6. Latinalaisen Amerikan kohtaus
 7. Pohjois-Amerikan kohtaus
 8. Afrikka — toinen kohtaus
 9. Aasia — toinen kohtaus
 10. Keskeneräiset kohtaukset
 • Sanasto
 • Kiitokset
 • Asiasanahakemisto