Toiminnot

Kuusi kirjaa pappeudesta (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Johannes Krysostomos: Kuusi kirjaa pappeudesta
Kreikankielinen alkuteos: ΠΕΡΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ
Suomennos: Sisar Kristoduli (Helena Lampi)
Esipuhe: Helsingin metropoliitta Johannes
ISBN: 951-9071-52-0
Julkaisija ja kustantaja: Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto
Julkaisupäivämäärä: 1981
Sivumäärä: 130
Koko: 210 x 148 mm
Sidos: Nidottu / pehmeäkantinen

Takakannen teksti:

Tiedätkö, kuinka suuri on rakkauden voima? Kristus sanoo apostolien tulevat ihmeteot sivuuttaen: "Siitä ihmiset tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus." Rakkauden puuttuessa ei mikään armolahja olisi miksikään hyödyksi.

Vaikka pappeus toteutetaankin maan päällä, se kuuluu kuitenkin taivaalliseen järjestykseen. Sillä ei ihminen, enkeli tai arkkienkeli eikä mikään luotu voima ole pappeutta asettanut, vaan itse Lohduttaja Henki on saattanut ne, jotka vielä viipyvät lihassa, suorittamaan enkelien palvelutehtävää.

Olen sitä mieltä, että seurakunnan johtajan tulee kaikin voimin karkottaa kunnianhimo sielustaan. Kuten sodissa näimme parhaiten sotilaiden sekä taistelevan innokkaasti että kaatuvan urheasti, niin pitäisi myös papin virassa olevien toimia ja osata luopua johtoasemasta kristitylle sopivalla tavalla.

Ei riitä, että pappi on vain niin puhdas kuin tuon suuren palvelustehtävän arvo vaatii, vaan hänen tulee olla myös hyvin älykäs ja omata kokemusta monissa asioissa. Papin tulee olla yhtä hyvin kaikkiin maallisiin asioihin perehtynyt kuin julkiseen elämään osallistuvat henkilöt, mutta toisaalta enemmän kaikesta irtaantunut kuin vuorille paenneet erakot.

Papin tulee toimia ehdottoman avoimesti ja suorapuheisesti ja osata antaa myös periksi silloin, kun se on välttämätöntä ja hyödyllistä, ja hänen on oltava samalla sekä lempeä että ankara. On mahdotonta kohdella kaittaviaan yhdellä ja samalla tavalla, sillä eiväthän lääkäritkään yhden reseptin mukaan paranna kaikkia sairaita.