Toiminnot

Maijan tarina (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Johanna Hurtig ja Mari Leppänen (toim.): Maijan tarina - Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana
ISBN 978-952-247-249-6
Julkaisija ja kustantaja: Kustannus Oy Kotimaa / Kirjapaja
Julkaisupäivämäärä: 2012
Sivumäärä:168 sivua
Koko: 215 mm x 140 mm
Sidos: sidottu / kovakantinen

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa, KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo valitsi tämän kirjan vuoden 2012 kristilliseksi kirjaksi. Valinta julkistettiin sunnuntaina 28.10.2012 Helsingissä Kirjamessuilla.

Kts. kirjan valinnan perustelut arkkipiispan kertomana: (video) Vuoden kristillinen kirja 2012

Kts. Ortodoksi.netin uutinen vuoden 2012 kristillinen kirja julkistamisesta 28.10.2012.

HAP
28.10.2012

Kustantajan esittely kirjan takakannesta:

"Elin pussissa, mistä ei näyttänyt olevan ulospääsyä. Minun ulospääsytieni olisi ollut se, että olisin jälleen painanut totuuden syvälle sisimpääni ja pyytänyt anteeksi sitä, että olin ottanut asiat puheeksi. En kuitenkaan voinut tehdä niin."

Vanhoillislestadiolaisen Maijan lapsuus särkyi jo varhain, kun hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Siitä alkanutta traumaattista tapahtumasarjaa pahensi perheessä ja lähiympäristössä vaikuttanut vaikenemisen kulttuuri, joka mahdollisti hyväksikäytön jatkumisen. Tässä kirsesta, unohtamisesta ja palautumisesta mijassa Maija kertoo lapsena koetusta seksuaalisesta väkivallasta sekä sen torjumieleen aikuisena. Yritykset purkaa lapsuuden tapahtumia oman lähipiirin ja uskonyhteisön kanssa johtivat uudenlaisiin vaikeuksiin.

Maijan lisäksi teoksessa kirjoittavat eri alojen asiantuntijat. Heidän teksteissään tarkastellaan traumatisoitumisen ja toipumisen prosessia, uskonnollisen yhteisön ja väkivallan kytköksiä, uskon ja moraalin välistä yhteyttä sekä hyväksikäytöstä puhumista ja siitä vaikenemista. Kokonaisuutena teos on vahva yhteiskunnallinen puheenvuoro mutta myös kertomus uskosta, rohkeudesta ja selviytymisestä.

YTT Johanna Hurtig on sosiaalityön tutkija, joka on perehtynyt erityisesti lastensuojelun työkäytäntöihin. Hän tutkii uskonnollista yhteisöä lapsuudessa koetun väkivallan toimintaympäristönä.

FM, TM Mari Leppänen toimii pappina Liedon seurakunnassa. Hän on toimittanut Maijan kirjoittaman tarinan julkaistavaan muotoon.

Teoksen muita asiantuntijakirjoittajia ovat sosiaalityön professori Merja Laitinen, psykoterapeutti Eero Salin sekä teologian jatko-opiskelija, pastori Heikki Nenonen.

Sisällysluettelo

 • Lukijalle (Mari Leppänen)
 • Maijan tarina
  • I Lapsuus
  • II Unohdus
  • III Avun hakeminen
  • IV Yhteisöllinen käsittely
 • Esipuhe asiantuntijateksteihin (Johanna Hurtig)
 • Trauman synty ja korjaaminen (Eero Salin)
 • Usko ja uskonyhteisö väkivallan tapahtumaympäristönä (Johanna Hurtig)
 • Omakohtainen usko, yhteinen omatunto? (Heikki Nenonen)
 • Seksuaalisen hyväksikäytön tiedetyksi tuleminen (Merja Laitinen)