Toiminnot

Makedonios Onkalokilvoittelija

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Makedonios Onkalokilvoittelija eli Syyriassa 300- ja 400-lukujen vaihteessa. Hän syntyi noin vuoden 330 tienoilla. Hän oli kouluja käymätön, Jumalaa rakastava maalaismies, joka noin 20 vuoden iässä jätti maailman ja meni kilvoittelemaan Antiokian itäisille vuorille.

Vaeltelija

Makedonios eli vaeltajan elämää ja kävi muun muassa Foinikiassa, Kilikiassa ja Syyriassa. Hän eli 45 vuotta syvässä onkalossa ja Syyrian erämaassa. Monet ihmiset kävivät kysymässä häneltä neuvoja. Vasta vanhalla iällä hän suostui päästämään muita ihmisiä asumaan kilvoittelupaikkaansa. Asuinpaikkansa, onkalojen, vuoksi häntä kutsuttiin syyriankielisella nimellä "gubba" eli onkalo.

Ankara kilvoittelija

Hän söi ainoastaan ohraa ja maata sekoitettuna veteen, minkä takia häntä kutsuttiin nimellä Kritofagos, Ohransyöjä. Ohjan jyvät toimitti hänelle vuosikausien ajan piispa Theodoroksen äiti. Vasta kun hänen kuntonsa laski, hän alkoi syödä paistettua leipää. Hänen ankaran kilvoittelunsa ansiosta Jumala soi hänelle vallan karkoittaa demoneja ja parantaa sairaita. Erityisesti elämäkerrassa kerrotaan hänen parantaneen ihmisiä Jumalan ja rukousten avulla mm. liikasyömisestä ja ruokahaluttomuudesta, siis jollain tavalla ruokaan ja syömiseen liittyvistä ongelmista.

Viekkaudella papiksi

Makedonios vihittin hieman viekkauttakin käyttäen papiksi. Hänet houkuteltiin kaupunkiin, vietiin liturgiaan ja Antiokian piispa Flavianos (381-404) vei hänet alttariin ja vihki papiksi. Makedonios ei osannut kreikkaa, eikä ymmärtänyt, mitä oli tapahtunut. Jälkeen päin asian selvittyä, hän ajoi takaa piispaa sauvansa kanssa vihaisena ja lauhtui vasta, kun hänelle kerrottiin, ettei hänen tarvitse luopua kilvoittelustaan ja hiljaisuudestaan vuorilla eikä tulla alas kaupunkiin.

Muistopäivä

Makedonios Onkalokilvoittelija kuoli seitsemänkymmentä vuotta kilvoiteltuaan 90 vuotiaana noin vuonna 420. Hänen muistopäivänsä on 24.1.

Petja Pyykkönen

Muualla internetissä