Toiminnot

Manna

Kohteesta Ortodoksi.net

Manna on Raamatussa 2. Mooseksen kirjassa mainittu israelilaisten ruoka, jonka avulla he selvisivät vaeltaessaan erämaassa neljäkymmentä vuotta pakomatkallaan Egyptistä.

2.Moos.16:11-15

Herra sanoi Moosekselle:
"Minä olen kuullut israelilaisten valituksen. Sano heille näin: 'Tänään iltahämärissä te saatte lihaa syödäksenne ja aamulla leipää yllin kyllin. Silloin te ymmärrätte, että minä olen Herra, teidän Jumalanne.'"
Illalla lensi leiriin viiriäisiä niin paljon, että ne peittivät sen kokonaan. Aamulla oli maassa leirin ympärillä runsaasti kastetta,

ja kun kaste oli haihtunut, oli autiomaassa jotakin hienoa ja rapeaa, ohutta kuin kuura maan pinnalla.

Tämän nähdessään israelilaiset kyselivät toisiltaan: "Mitä tämä on?" He eivät näet tienneet, mitä se oli. Mooses sanoi heille: "Se on leipää, jonka Herra on antanut teille ruoaksi.

2.Moos,16:31-35

Israelilaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna. Se muistutti korianterin siemeniä mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä. [Nimi manna johtuu kysymyksestä 'mitä (tämä on)?', hepreaksi man]
Mooses sanoi: "Näin on Herra käskenyt: säilytettäköön täysi omer- mitallinen mannaa sukupolvesta toiseen, jotta tulevat polvet voisivat nähdä sen ruoan, jolla Herra ruokki teidät autiomaassa, kun hän toi teidät Egyptistä."
Mooses sanoi Aaronille: "Ota ruukku, pane siihen täysi omer-mitallinen mannaa ja talleta se Herran eteen säilytettäväksi sukupolvesta toiseen."

Aaron teki, kuten Herra oli Moosesta käskenyt, ja asetti mannan liitonarkun eteen säilöön.

Israelilaiset söivät mannaa neljäkymmentä vuotta, siihen saakka, kun he tulivat asutuille seuduille. He söivät sitä, kunnes tulivat Kanaaninmaan rajoille.

Raamatussa puhutaan muualla, että mannaa tuli taivaasta. Mm. Johanneksen evankeliumissa sanotaan (Joh.6:31):

"Meidän isämme söivät autiomaassa mannaa, niin kuin kirjoituksissa sanotaan: 'Hän antoi taivaasta leipää heille syötäväksi."

ja Nehemian kirjassa (Neh.9:15):

"Sinä annoit taivaasta leipää, kun heidän oli nälkä, sinä panit veden virtaamaan kalliosta, kun heidän oli jano. Käskit heidän ottaa haltuunsa maan, jonka sinä kätesi kohottaen olit luvannut heille antaa."

Myös psalmeissa puhutaan mannasta (Ps. 105:40):

"He pyysivät ruokaa, ja hän lähetti viiriäisiä ja ravitsi heidät taivaan leivällä."

Erilaisia arvauksia siitä, mitä manna oikeastaan oli, on useampia. Erään teorian mukaan se on saattanut olla jonkin tamariskilajin erittämää sokeripitoista nestettä, joka kuivuu jyväsinä varteen. Jos näin oli, tämä laji oli siinä tapauksessa todennäköisesti ranskantamariski (Tamarix gallica). Joidenkin arvausten mukaan se on ollut mannajäkälää tai kilpikirvojen mesikastetta. Erään arvauksen mukaan se on saattanut olla mannasaarnen (Fraxinus ornus) kovettunutta mahlaa, joka sisältää runsaasti sokeripitoisia nesteitä kuten mannitolia.

HAP