Toiminnot

Mistä ei voi puhua (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Anna Kontula: Mistä ei voi puhua - kirja uskosta ja uskonnosta
ISBN 978-952-264-183-0
Julkaisija ja kustantaja: Into Kustannus Oy
Julkaisupäivämäärä: lokakuu 2012
Sivumäärä: 130 sivua
Koko: 200 mm x 130 mm
Sidos: liimasidottu / pehmytkantinen

Vuonna 1977 syntynyt, kolmen lapsen äiti, kolumnisti ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Liisa Kontula on tamperelainen sosiologi ja Suomen akatemian tutkijatohtori. Vasemmistoliiton kansanedustaja hän on ollut vuodesta 2011.

Aikaisemmin Kontula on kirjoittanut muun muassa seksityöstä (Prostituutio Suomessa ja Punainen eksodus), feminismistä (Tästä äiti varoitti), siirtolaisuudesta (Näkymätön kylä) ja työn prekarisoitumisesta eli olisiko tuo termi suomeksi jotain sellaista kuin työn epätyypillistyminen, pätkätyöllistyminen.

Pro gradu -tutkielmassaan hän tarkasteli taistolaisuutta ja sen aikaista opiskelijaliikettä. Kontula on tullut erityisesti suuren yleisön tietoon työelämää ja prostituutiota yhdistelleen väitöskirjansa julkistamisen jälkeen. "Punainen eksodus - Tutkimus seksityöstä Suomessa" julkaistiin Tampereen yliopistossa 2008. Sitä ennen hän julkaisi tutkimuksen prostituutiosta.

Kontula on usein esiintynyt noiden teemojen alla erilaisissa TV-keskusteluissa ja koskaan yleensä hän ei ainakaan minua ole jättänyt kylmäksi, vaan joka kerta olen ollut tuohtunut, kiihdyksissä tai jotenkin ärtynyt hänen tyylistään keskustella. Lienenkö sitten joiltain osin jonkinlainen sovinisti, vaikken sellaiseksi itseäni missään nimessä laskekaan.

Tällainen kirja "Mistä ei voi puhua" ja lisäotsikkona "kirja uskosta ja uskonnosta" saattaisi siis saada minussa helposti samoja tunteita pinnalle. Kirjan "taustaryhmässä" esilukijoina ja kommentoijina on kuitenkin ollut useita arvostamiani ihmisiä mm. isät Matti Sidoroff, Markku Toivanen ja Sergius Colliander, joten se ennakoi jonkinlaista muunlaistakin arviota kirjasta. He nimittäin ovat antaneet neuvoja, ohjeita jopa teologisissa asioissa. Kuitenkaan kirjaa ei missään nimessä voi sanoa ortodoksiseksi kirjaksi, mutta voi sen aivan hyvin Ortodoksi.netin sivuilla esitellä.

Kirjoittaja toteaa kirjan lopussa, että "tämä kirja on omistettu sinulle, Hound Dog. Vanha ystävä, joka ikäsi etsit Jumalaa, mutta ehdit oppia hyödyntämään hotelliraamattua vain viinipullon avaamiseen. - Ehkä Jumala on nyt löytänyt sinut."

Joka tapauksessa lienee viisaampaa, että luet itse kirjan ja annat siitä oman arviosi.

Hannu Pyykkönen
16.11.2012

Kirjan takakannen teksti:

Mihin ihminen uskoo?

"Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava" on Wittgensteinin kuuluisa päätelmä. Voiko uskosta puhua muuten kuin herätystyyliin tai munkkilatinaksi? Mistä ei voi puhua kertoo uskosta ja uskonnosta toisin - välttäen elämälle vierasta kirkkoslangia, mutta silti lukijaa aliarvioimatta.

Anna Kontula pohtii uskonnon merkitystä kahden eri-ikäisen naisen keskustelun Anna Kontula pohtii uskonnon merkitystä kahden eri-ikäisen naisen keskustelun kautta. Asta on lähettänyt Saaralle ikonin lahjaksi, mutta Saara haluaa palauttaa ikonin. Tästä aukeaa syvällinen ja henkilökohtainen keskustelu uskonnosta ja sen eri puolista. Kirjan tarinat ja näkemykset ammentavat eri kristinuskon perinteistä, erityisesti kristillisestä mystiikasta.

Sisällysluettelo

  • Kiitokset
  • Tarina kuninkaan riikinkukosta
  • Näky
  • Yhteys
  • Tie
  • Perinne
  • Synti
  • Valo
  • Aamu
  • Kirjoittajalta