Toiminnot

Nikolai Kandaurov

Kohteesta Ortodoksi.net

Nikolai Kandaurov (Николай Кандауров) syntyi Mustanmeren pohjoispuolella sijaitsevalla Kubanin (Кубань) alueella sijaitsevassa Barsukovskojn (Барсуковской) kylässä vuonna 1880. Suku oli joko isän (Andrei) puolen sotilaita tai äidin (Anna) puolen pappeja. Alueena Kuban oli Nikolain nuoruudessa levotonta aluetta ja hänen julkisen koulutuksen tarkastajana toiminut isänsä Andrei kuoli terrori-iskussa vuosisadan lopulla.

Papiksi vastustuksesta huolimatta

Nuoret miehet pelkäsivät ryhtyä papin uralle, koska uskonnollinen propaganda oli tuolloin suurta juuri uskontoa ja sen edustajia kohtaan. Silti Nikolai antautui pappisuralle ja lähti pappisseminaariin. Opiskeluaikana hän avioitui ja he saivat vaimonsa kanssa kolme poikaa ja kolme tyttöä.

Vallankumouksen jaloissa

Saatuaan pappisvihkimyksen vuonna 1908 Nikolai palveli Pohjois-Kaukasiassa, jossa kansalaissodan aikoihin liikkui niin valkoisia kuin punaisiakin joukkoja. Neuvostovalta toi mukanaan muutoksia uskonnolliseen toimintaan ja suosittua pappi Nikolaita kehotettiin pakenemaan, mutta hän jäi paikoilleen ja vuonna 1930 hänet pidätettiin ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi pakkotyöhön.

Pidätys ja kuolemantuomio

Vankeuden aikana perhe koki kovia, vaimo kuoli nälkään ja nälänhätä vaivasi kaikkia. Vapauduttuaan Nikolai toimi pappina jonkin aikaa ensin Valko-Venäjällä ja sitten lähellä Moskovaa sijainneessa kylässä. Sukulaisten ja ystävien kehotuksia ryhtyä johonkin muuhun työhön Nikolai ei ottanut huomioon ja niinpä hänet pidätettiinkin sitten tammikuussa 1938 ja tuomittiin kuolemaan neuvostovastaisesta toiminnasta.

Hänet haudattiin tuntemattomaan paikkaan joukkohautaan. Venäjän kirkko kanonisoi hänet lukuisten muiden Venäjän uusmarttyyrien joukossa vuonna 2000.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Nikolaita aina vuosittain muistopäivänä, joka on ns. vanhan kalenterin eli juliaanisen kalenterin mukaan 17. päivä helmikuuta ja yleisesti käytössä olevan uuden eli gregoriaanisen kalenterin mukaan 13 päivää aikaisemmin eli 4. päivä helmikuuta.

HAP

Katso ikonikuva Internetistä