Toiminnot

Orari

Kohteesta Ortodoksi.net

Orari olkapäällä (© Pyykkönen)
Orari X:n muotoisesti puettuna (© Pyykkönen)
Orari (lat. orare 'rukoilla', orarium 'pyyhe, suuliina') on ortodoksisen diakonin ja ipodiakonin (alidiakonin) jumalanpalveluspukuun kuuluva tärkein arvon tunnus, noin 3 metriä pitkä ja noin 10 cm leveä joskus brokadikoristeinen olkanauha, joka on koristeltu keskeisiin mysteerioihin (sakramentteihin) viittaavilla seitsemällä ristillä. Joskus esim. kierreorariin on kirjailtu myös enkelten veisun sanat Pyhä Pyhä Pyhä. Ilman oraria diakoni ei voi, eikä saa osallistua palveluksen toimittamiseen.

Orarin symboliikka

Orari kuvaa kantajalleen diakonin rukouksellista vastuuta ja Pyhän Hengen armoa. Kaikilla pappeuden asteiden tunnuksena on nauha: diakonilla orari, papilla epitrakiili ja piispalla omofori. Papin epitrakiili ja piispan omofori kuvaavat samoja asioita laajennettuna kuin orari diakonille. Orarin (nauhan) kaksi päätä kuvaavat Uutta ja Vanhaa Testamenttia.

Orarin sijainti ja käyttö

Diakonilla orari kiinnitetään stikarin vasempaan olkapäähän napilla. Takaa orari riippuu alas, mutta edessä se on laskostettu vasemmalle käsivarrelle. Ekteniaa lausuessaan diakoni kohottaa oikealla kädellään oraria sivulle ylös rukouksen merkkinä. Ipodiakonit pukevat orarin ristinmuotoisesti rinnan yli.

Kreikkalaisessa perinteessä orari riippuu alas sekä edestä että takaa. Orari on myös pitempi kuin slaavilaisessa perinteessä ja se on kreikkalaisessa perinteessä kiedottu kerran vinosti oikean käden alta ja vasemman olan yli.

Valmistautuessaan ehtoolliseen diakoni sitoo orarin vyötäisilleen niin, että selkään ja rinnan päälle muodostuu orarista X:n muotoinen risti.

Kierreoroari

Kierreorari on yli- ja arkkidiakonin käyttämä pitkä orari. Tavallisesta diakonin orarista kierreorari poikkeaa siinä, että se on leveämpi ja lähes kaksi kertaa pidempi. Nimensä se on saanut siitä, että vasemmalle olkapäälle kiinnitetty orari kiertää oikean kyljen ympäri. Slaavilaisen perinteen kirkoissa kierreorari on vain yli- ja arkkidiakonin käyttämä asuste, kreikkalaisen perinteen kirkoissa kaikki diakonit käyttävät kierreoraria.

Poikkeus orarin käytössä

Joissakin tapauksissa palvelusta toimittava pappi voi siunata mieshenkilön kantamaan tilapäisesti oraria palveluksessa kuten ipodiakoni.

Hannu ja Petja Pyykkönen