Toiminnot

Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot XII

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin palkitsemisjärjestelmistä

Viisi toista sijaa (luokkaa)

4. Logoteetit – Λογοθέτης


Bysantin valtakunnassa ja ortodoksisessa kirkossa logoteetteja ja suuria logoteetteja oli useita sekä siviili- että kirkollisilla aloilla. Siviilinä λογοθέτης esiintyi yhdessä kahdesta erikoistuneesta kategoriasta:

  • sotilaallinen λογοθέτης ja
  • yleinen λογοθέτης.

He olivat keisarillisen taloushallinnon johtajia eri osastoilla, joilla oli erityisnimikkeet palveluilleen. Näiden kahden ryhmittymän lisäksi oli muitakin luokkia:

  • paimenetavien logoteetit,
  • viestinnän logoteetit ja
  • suuret logoteetit.

Keisari myönsi arvonimen λογοθέτης korkeille virkamiehille. Nimitys λογοθέτης vastasi tämän päivän ministerin arvoa ja virkaa. Bysanttilainen historioitsija Nicetas Choniates (n. 1215) kuvailee tätä arvoa seuraavasti:
"Latinalaiset kutsuvat häntä 'kansleriksi', mutta kreikkalaiset kutsuvat häntä "λογοθέτηςksi". λογοθέτης syntyi kuudennella vuosisadalla, koska tuolloin olemassa oleva rahoitusjärjestelmä oli romahtanut ja syntyi välitön tarve järjestää imperiumin talous uudelleen. Tämä arvo oli yksi imperiumin tärkeimmistä asemista, joka vastasi nykyistä valtiovarainministeriä. Arvo katosi 1200-luvulla.

Military Logothetes

Λογοθέτης τοῦ στρατικοῦ

Tämä arvo ilmestyi ensimmäistä kertaa keisari Heraklioksen hallituskaudella. Vuonna 626 hän asetti λογοθέτηςn vastaamaan sotilastaloudesta, ja sen toimivaltaan kuului yleinen pankki sekä keisarillisen armeijan talouden erityispankki sekä palkkojen ja muiden sotilasmenojen maksaminen. Keisari antoi hänelle erikoistittelin Military Logothetes. Hän piti kirjaa piirinsä upseereille ja armeijalle. Vuonna 680 Julianus oli Military Logothetes, "kunniakkain sotilaallinen λογοθέτης, jaloimpien patriisilaisten jälkeläinen." Hän oli hallituksen jäsen ja osallistui kuudennen ekumeenisen synodin istuntoihin keisari Konstantinos IV Pogonatosin (668–685) kanssa. Vuonna 787, Konstantinos VI:n (780–797) hallituskaudella, Johannes-niminen henkilö, jolla oli arvonimi keisarillinen Ostiarios (ovenvartija), osallistui seitsemännen ekumeenisen synodin istuntoihin keisarin edustajana. Myöhemmin hänet nimitettiin sotilaaksi λογοθέτης. Vuonna 1056 keisarinna Theodora kuoli ja nimitti seuraajakseen Mikaelin, joka oli palvellut armeijassa hänen  hallituskautensa aikana ja jota kutsuttiin "sotilaaksi". G. Schlumberger julkaisi tutkimuksessaan seitsemännen tai kahdeksannen vuosisadan sinetin, jossa oli merkintä "Eustathios, sotilaallinen λογοθέτης".

Yleiset (pää-) logoteemat

Λογοθέτης τοῦ γενικοῦ

Yleiset tai päälogoteetit perivät comes sacrarum largitionumin työn valtiovarainministerinä. Tämä arvo ilmestyi ensimmäisen kerran 700-luvulla, ja siihen viittaavat Theofanes, kahdeksannen vuosisadan munkki ja historioitsija, sekä patriarkka Nikeforos I (806–815). Päälogoteetit vastasivat imperiumin taloudesta ja erityisesti lisätulojen löytämisestä. Hän perusti erityisohjelmia, otti käyttöön säännöllisiä ja erityisiä veroja suurille maanomistajien ja kauppiaiden tiloihin sekä harjoitti tuontia ja vientiä. Hän vastasi myös pääkaupungin olosuhteiden normalisoimisesta, altaiden kunnon ja kaivostoiminnan keskeytymättömän toiminnan valvomisesta sekä tulojen saamisesta niistä. Hänellä oli toimistoja pääkaupungissa ja maakunnissa, ja hän asetti veroprosentteja ja järjesti veronkeräyksiä.

Maakuntien toimistoista vastaavia kutsuttiin teemojen valvojiksi. Veronkannosta vastaavat henkilöt olivat hallintovirkailijoita, ja heitä kutsuttiin "julkisten verojen keräämisestä vastaaviksi". He olivat yleisten logoteettien järjestön lainkäyttövallan alaisia, ja he olivat vastuussa verojen keräämisestä, ja jos he eivät kyenneet keräämään odotettuja summia, heitä rangaistiin. Theofanes viittaa myös hallintoviranomaisiin, jotka keräsivät veroja Konstantinopolissa ja provinsseissa veronkeräilijöiksi kutsuttujen avustajien kanssa. Λογοθέτηςn sijainti oli elintärkeä valtakunnan elämälle ja sen seurauksena se säilyi koko Bysantin aikakauden ja katosi vasta Konstantinopolin ja valtakunnan kukistumisen jälkeen.

Ensimmäinen λογοθέτηςksi kutsuttu, oli Theodotos, Justinianus II:n hallituskaudella vuonna 692, ja hänen seuraajansa Sergios. Vuonna 802 valtuuskunta saapui Konstantinopoliin paavi Leo III:n (795–816) ja Charlemagnen (Kaarle Suuri) (768–802) puolesta, avioliittoehdotuksen kanssa keisarinna Irenen (797–802) ) ja Kaarle Suuren välillä, jonka tarkoituksena oli yhdistää itäinen ja länsimainen imperiumi ja palauttaa Rooman valtakunta ja Rooma pääkaupungiksi. Heti mission saapuessa Konstantinopolissa järjestettiin sotilaallinen kapina yhteistyössä hallituksen korkeimpien virkamiesten kanssa, palatsi syrjäytti Irenen valtaistuimelta ja nosti valtaistuimelle kenraali Nikeforos I (802–811), joka oli ollut päälogoteetti usean vuoden ajan. Toinen päälogothetes, Nikeforos Khumnos (1250–1327), nimitettiin vuonna 1295. Hän oli suuresti koulutettu mies ja palveli Andronikos II Paleologoksen (1282–1328) hallituskaudella oikeusministerinä (kyaistōr tei quaestor) ja kuninkaallisesta musteosastosta vastaava. Vuonna 1309 hänet nimitettiin Thessalonikin kuvernööriksi laajalla lainkäyttövallalla. Vuonna 1272, vaikka hän oli nuori, hän oli osallistunut erityistehtävään Mongolian kansan khanin luona Persian pohjoispuolella. Hän oli myös aktiivisesti mukana politiikassa ja kirkossa. Theodoros Metokhites (1270–1331) oli viimeinen, joka nimitettiin päälogothetesiksi ja myöhemmin Suureksi Logothetesiksi. Hän oli erittäin oppinut ja taitava mies, ja Nikeforos Gregoras mainitsee hänet poliitikkona, tutkijana ja historioitsijana. Hän oli aikansa Bysantin politiikan pääpoliitikko ja arkkitehti, joka palveli Andronikos II:n hallituskaudella, jolloin poliittiset ja taloudelliset palvelut hajosivat täydellisesti sisäisen kiistelyn ja jatkuvan kiistan vuoksi sekä ulkomaisten vihollisten vuoksi, jotka aika sai aikaan sen kaatumisen.

Lauman logoteetit

Λογοθέτης τῶν ἀγελῶν

Tämä arvo ilmestyi myös seitsemännellä vuosisadalla. Hän huolehti armeijalle välttämättömien hevosten ja muulien kasvatuksesta ja koulutuksesta. Lauman Logothetes oli jatkuvasti tien päällä valvoen maihinnousupaikkoja, jotka olivat erityisesti tilattuja rakennuksia, jotka oli varattu hevosten ja muulien kasvattamiseen ja ruokkimiseen, jotka myöhemmin saivat erityiskoulutuksen ja lähetettiin armeijan talliin Malayinassa lähellä Konstantinopolia. Vähä-Aasiassa ja muissakin valtakunnan maakunnissa oli talleja. Filotheoksen mukaan Laumojen Logoteetit olivat armeijan korkeita upseereja ja vastaasi sotamarsalkka-arvoa. Tämä arvo oli olemassa 1100-luvulle asti, jolloin se katosi ja pysyi vain arvonimenä.

Viestinnän logoteetit

Λογοθέτης τοῦ δρόμου

Arvo syntyi Rooman valtakunnasta, ja sitä kutsutaan latinaksi cursus publici praesentalis, ja se ilmestyi ensimmäisen kerran 700-luvulla. Theofanes mainitsi ensimmäisen kerran viestintälogoteetit, jotka olivat kuolleet taistelussa bulgarialaisia vastaan vuosina 759–760. Viestinnän Logoteetti vastasi viestintäpalveluista eli postipalveluista. Hän vastasi imperiumin virkamiesten kirjeen postituksen nopeuttamisesta, sen kuljetuksen järjestämisestä ja palveluiden tasaisesta ja sujuvasta toiminnasta. Hän oli myös vastuussa keisarin lahjojen lähettämisestä Konstantinopoliin valtiovierailuilla tehneille muiden maiden edustajille tai suurlähettiläille. 1000-luvulla Viestintälogoteetit ottivat lisätehtäviä imperiumin ulkosuhteisiin liittyvissä tehtävissä ulkoasiainministerinä ja hänen tehtävässään auttoi kokenut henkilökunta, kuten tulkit. Viestintälogoteetti oli itse asiassa Bysantin keisarillisen politiikan suunnitteluarkkitehti. Hän korvasi ulkoministerin magister officiorumin, joka vastasi valtakunnan ulkosuhteista.

Keisarinna Theodoran hallituskaudella (843) Theoktistos oli viestintälogoteetti, joka vastasi laivaston retkistä Kreetalle arabeja vastaan. Keisari Leo VI Viisaan (886–912) aikana Stylianos Zaphtzes oli keisarin pääneuvonantaja ja Bysantin ulkopolitiikan arkkitehti. Hän oli myös keisarinna Zoen isä, ja hänelle annettiin erityisesti luotu titteli, kuningattaren isä, jota ei ollut aiemmin ollut olemassa. Tänä aikana Viestintälogoteeitin arvo oli äärimmäisen tärkeä ja monien haluttu. Keisarin pääneuvonantajana ulkoasioissa Viestintälogoteetti piti keisarin kanssa päivittäin kuulemistilaisuuksia tarkastellakseen kaikkia poliittisia asioita ja kiistoja, jotka ilmenivät silloin tällöin. Viestintälogoteetti vastasi järjestyksestä myös maakunnissa. Hänellä oli myös erityinen toimivalta muiden maiden virallisten edustajien ja suurlähettiläiden etuoikeuksiin. Hän oli läsnä yksityisissä tai muodollisissa tilaisuuksissa keisarin, korkeiden hallituksen virkamiesten, kenraalien, ministerien tai hallituksen jäsenten ja muiden arvostettujen henkilöiden kanssa. Hän oli myös sisäministeri. Hän oli aina keisarin attasé vierailunsa aikana pääkaupungin laitoksissa. Kun ristiretkeläiset valloittivat Konstantinopolin vuonna 1204, viestintälogoteetit katosivat ja säilyivät vain kunnia- ja muistonimikkeenä.

Secretumin logoteetit / Suuri Logothetes

Λογοθέτης τῶν σεκρέτων

Secretumin Logothetes-arvo luotiin ensimmäisen kerran keisari Aleksios I Komnenoksen (1081–1118) hallituskaudella. Hän oli valtakunnan julkisten palvelujen johtaja ja 1200-luvulta lähtien hänet nimitettiin myös Suureksi Logoteeiksi. Sellaisenaan hän korvasi Viestintälogoteetin ja Secretumin logoteetin, jolloin hänestä tuli imperiumin vaikutavin kaikista julkisista virkamiehistä.

Suuriena Logoteettina tämä upseeri otti haltuunsa kaikkien julkisten palvelujen hallinnon ja hänestä tuli käytännössä Imperiumin pääministeri. Kaikki yksiköt yhdistettiin yhdeksi samankeskiseksi järjestelmäksi ja olivat vastuussa vain Suurelle Logoteettille kaikkien poliittisten asioiden päällikkönä. Du Cangen mukaan Suuren Logoteetin tittelin myönsi ensimmäisenä keisari Andronikos I Komnenos (1183–1185). Suurilla Logoteeteilla oli suuri vaikutus keisariin kaikissa keisarillisissa asioissa, sisäisissä, ulkoisissa, sotilaallisissa ja poliittisissa sekä diplomaattisissa suhteissa muiden maiden kanssa. Keisari kunnioitti ja hyväksyi aina hänen mielipiteensä.

Seuraavat suuret logoteetit erottuivat:

  • a) Georgios Akropolites (1217–1282) nimitti päälogoteetit vuonna 1244 ja suuret logoteetit vuonna 1246. Hän oli erittäin koulutettu, historioitsija, joka jäljitti aikansa tapahtumia Chroniki Syngraphissa, Konstantinopolin historiassa ristiretkeläisten miehittämisestä lähtien. Patriarkka Joosef I (1268–1275) asetti hänet johtamaan tehtävää rauhoittaa Konstantinopolin munkkeja, jotka jakautuivat patriarkka Arseniosin (1255–1260 ja 1261–1267) valtaistuimelta erottamisen jälkeen ja jotka olivat vastustaneet kirkkojen yhdistämistä läntisen kirkon asettamien ehtojen mukaisesti.
  • b) ]https://fi.wikipedia.org/wiki/Theodoros_Metokhites Theodoros Metokhites] (1260–1332), bysanttilainen historioitsija, valtiomies ja filosofi, joka kirjassaan Presbeutikos hahmottelee aikansa tapahtumat erittäin hyvin. Hän oli aikansa Bysantin ulkopolitiikan pääpuhuja ja ohjaava henki. Erittäin hyvin koulutettu henkilö, jolla oli monia kykyjä ja kykyjä, hänestä tuli päälogothetes vuonna 1305 ja suurlogothetes vuonna 1321.
  • c) Niketas Khoniates (1150–1213), Bysantin historioitsija ja teologi, tuli suureksi logoteetiksi ja vuonna 1189 hänet nimitettiin Filippoupoliksen alueen kuvernööriksi ristiretkeläisten saapuessa Frederic Barbarossan johdolla. Teoksessaan Bysantin historia (1118–1206) hän esittää todellisen kuvan ajastaan tarkasti ja hyvällä harkinnalla.
  • d) Konstantinos Akropolites (Akropoliiti), Georges Akropolitesin poika, oli hyvin koulutettu ja yksi aikansa merkittävimmistä henkilöistä. Hänet nimettiin suuriksi logoteetiksi vuonna 1296, ja hän palveli vuoteen 1321 Andronikos II:n johdolla. Hän oli myös kuuluisa kirkollisena kirjailijana, joka kokosi 32 pyhän elämää ja encomiaa, ja hänet muistetaan "uutena kääntäjänä".
  • e) Nikeforos Khumnos (1250–1327), joka horjutti ja korvasi Konstantinos Akropoliitin vuonna 1321 suurina logoteetteina. Hänellä oli laaja koulutus, joka varmisti hänelle nopean kiipeämisen keisarillisen byrokratian tikkaita, paitsi että hän oli riidanalainen ja kiittämätön henkilö. Hän oli tuottelias kirjailija, joka kirjoitti filosofisista, teologisista ja sotilaallisista aiheista.


Suurten logoteettien arvoarvo katosi muiden riveiden ohella Bysantin valtakunnan hajoamisen myötä. Se säilyi vain yksinkertaisena nimikkeenä kirkossa Konstantinopolin kukistumisen jälkeen. Gustave Schlumberger mainitsee erilaisia sinettejä, joissa on λογοθέτης, "kuninkaallinen yksityissihteeri ja viestintälogoteetti", nimillä ja arvonimillä. Ilmeisesti hän oli ensin toiminut sihteerinä. Toisessa sinetissä on nimi (engl.) "Martinos and Logothetes of the Swift Course". Toisessa sinetissä on nimi Stylianos, mikä mahdollisesti viittaa Stylianos Zaftzesiin, joka palveli Leo VI Viisaan kanssa viestinnän logoteetteina. Vielä eräässä sinetissä mainitaan "protonotariot ja Special Logothetes.” Tämä sinetti todistaa, että jotkut λογοθέτης-arvoon nousseet säilyttivät myös aikaisemman arvonsa. Siellä on toinen sinetti, jossa on merkintä "Hartoularios of the Herds". Kaksi muuta sinettiä löytyi, joissa oli nimettömät päälogoteetit, joiden päivämäärä oli määrittelemätön, mutta mahdollisesti silloin, kun λογοθέτης ilmestyi ensimmäisen kerran.

λογοθέτης ja suuret logoteetit olivat olemassa koko Bysantin aikakauden sekä Konstantinopolin kukistumisen jälkeen. Jokaisessa hiippakunnassa ja patriarkaatissa oli yleislogoteetit, rahastonhoitaja tai kotitalouden logoteetit, jotka olivat mukana maallisissa ja yhteiskunnallisissa asioissa, sekä neuvonantaja ja lohduttaja, joka toimi kirkon puolesta piispansa nimissä. λογοθέτης oli hiippakunnan hengellisen tuomioistuimen täysjäsen, edusti piispaa ja tuomitsi sekä siviili- että kirkollisia asioita. Hän hoiti hiippakunnan kirjeenvaihdon ja vastasi kirjeisiin piispan käskyjen mukaisesti. Piispan pyynnöstä hän puhui useissa tilaisuuksissa ja seremonioissa. Hän esitteli piispalle muiden kirkkojen edustajia ja sanansaattajia ja oli läsnä keskusteluissa. Hän kävi luottamuksellisissa tehtävissä, toimi rauhantekijänä erimielisyyksien aikana ja puhui ja toimi aina piispan puolesta. Hän oli hiippakunnan rahastonhoitaja, joka keräsi tuloja kirkkojen tai luostarien omaisuudesta. Hän oli kirkon sosiaalityöntekijä sen jäsenten maallisissa ja sosiaalisissa ongelmissa, toimien aina piispan puolesta. Monta kertaa λογοθέτης hyväksyi toisen aseman, "kirkkoa edustavan lainopillisen neuvonantajan".

Konstantinopolin kukistumisen jälkeen Suurten Logoteettien arvo heräsi eloon patriarkaatin kirkollisena arvona, ja ainoastaan patriarkka antoi tehtäviä ihmisille, jotka olivat tunnustettuja luonteestaan, koulutuksestaan ja käytöksestään. Suuret Logoteetit olivat yhteyksiä patriarkan ja Turkin sulttaanin välillä. Hän oli kaikkien virallisten virallisten asiakirjojen kääntäjä sulttaanille patriarkasta ja patriarkasta sekä kreikaksi että turkiksi. Hän osallistui kokouksiin uuden patriarkan valintaa ja ylentämistä varten. Hän seisoi aina patriarkan ja patriarkaalisen valtaistuimen oikealla puolella patriarkaalisessa kirkossa jumalanpalvelusten ja seremonioiden aikana. Hän oli ensimmäinen kunniapaikalla kaikkien kirkollisten virkamiesten joukossa ja kansan virallinen edustaja patriarkassa, ilmaisemalla ihmisten tunteita, heidän toiveitaan, heidän katumuksiaan, onnettomuuttaan ja pettymyksiään. Patriarkan ohjeiden mukaan hän vastasi asiakirjoihin paitsi virallisiin asiakirjoihin, jotka oli osoitettu muille kirkoille ja kirkkojen päämiehille. Hän varmisti asiakirjojen aitouden ja allekirjoitti ne vahvistaen hänen korkean asemansa vuonna 1643 synodisella kirjeellä, jolla vahvistettiin Pietari Mogilan ortodoksinen uskontunnustus, jonka allekirjoittivat Konstantinopolin patriarkka Parthenios I, Aleksandrian Ioannikios, Antiokian Makarios ja Jerusalemin Paisios. Suuret Logoteetit patriarkan henkilökohtaisena edustajana saivat erityisiä kunnianosoituksia ja tunnustuksia Turkin viranomaisilta. Suurten Logoteettien arvosana katosi kirkosta 1700-luvulla ja pysyi yksinkertaisesti kunnianimikkeenä ja symbolina kontribuutiona.

λογοθέτης ja Megas Logothetes kuuluvat Kristuksen Pyhän ja Suuren Kirkon tulkinnan mukaan neljännelle sijalle toisessa viiden viran ja tason sarjassa.

(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )


edellinen <-> seuraava