Toiminnot

Patriarkka Bartholomeos puhui kirkkopäivillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Patriarkka Bartholomeos puhui Joensuun kirkkopäivillä 12.6.

Patriarkka Bartholomeos puhui monilukuiselle yleisölle Joensuun Areenalla ortodoksisilla kirkkopäivillä. Patriarkka tapaa myös nuoria, kun hän vierailee Ortodoksisten nuorten liiton vuosijuhlilla. Patriarkan matka jatkuu viikonlopun juhlien jälkeen Valamon luostariin.

Juhlapuheessaan ekumeeninen patriarkka Bartholomeos puhui muun muassa ekologiasta, toivosta, uskontojen välisestä vuoropuhelusta ja taistelusta köyhyyttä vastaan. Hän korosti, että uskonto on vahvin voima, joka on maan päällä ja että kirkko toimii toivona langenneessa maailmassa.

Patriarkka Bartholomeos on tunnettu vihreänä patriarkkana. Hän kertoi juhlapuheessaan ortodoksisen kirkon suhteesta ekologisiin kysymyksiin. Patriarkan mukaan ortodoksinen teologia on toivo saastuneessa maailmassa. Hän kysyi puheessaan, olemmeko valmiita uhraamaan mitään omasta kohtuuttomasta elämäntyylistämme, jotta toisilla olisi edes perusoikeus jäädä henkiin? Mistä olemme valmiit luopumaan? Kirkon ja sen jäsenten ei tule olla tarkkailijoita ekologisissa kysymyksissä, vaan aktiivinen ympäristöasioiden eteenpäin viejä.

Ekumeenisen patriarkka Bartholomeoksen mukaan Suomen kirkolla on syvä yhteys Konstantinopolin apostolisiin juuriin ja samalla oma erityinen kansallinen ominaislaatunsa. Tämä ykseys erilaisuudessa on merkki toivosta ja ilosta Suomen kirkolle, kun se näyttää tietä muille ortodoksisille kirkoille siinä, kuinka se vastaa aikamme haasteisiin.

Lue koko ekumeenisen patriarkan puhe.

Thee speech of patriarch Bartholomeow 12.6.2010

Petja Pyykkönen