Toiminnot

Petros Sasaki

Kohteesta Ortodoksi.net

Ikonimaalari Petros Sasakin maalaama
Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkon ikonostaasi ja taustalla yli yhdeksän neliömetrin kokoinen alttari-ikoni, Jumalanäidin Ennusmerkki.
Kuva © Soili Mustapää.
Pyhä Johannes Kronstadtilainen,
ikoni, maal. Petros Sasaki
Lintulan luostari.
Kuva © Hannu Pyykkönen.
Mikkelin ylienkeli Mikaelin kirkon ikonostaasi
Kuva © Hannu Pyykkönen.

Petros Sasaki (1939-1999), japanilaissyntyinen ikonimaalari, joka asui Kuopiossa. Hän teki elämäntyönsä sekä maalarina että ikonimaalauksen opettajana ja hänen töitään on ortodoksisissa kirkoissa, seurakuntasaleissa ja rukoushuoneissa ympäri Suomea.

Hänen elämänkulkunsa oli ainutlaatuinen, niin kulttuurinen kuin myös maantieteellinen matka, joka johti Japanin pienestä ortodoksien yhteisöstä opiskelijaksi Kreikkaan, josta hän muutti Suomeen vuonna 1968.

Petros Sasaki koulutti kokonaisen uuden ikonimaalarisukupolven erityisesti Kuopion ja Oulun alueella, oppilaiden joukosta on noussut lukuisia lahjakkaita ikonimaalauksen opettajia.

Petros Sasakin taiteen rikkaassa maailmassa yhdistyvät vaikutteet niin bysanttilaisesta fresko- ja ikonimaalausperinteestä, japanilaisen sommittelun jäljittelemättömästä yksinkertaisuudesta ja keveydestä, koptilaisesta mystiikasta sekä pohjoisvenäläisestä ikonitaiteesta.

Aikamme lahjakkaimpiin ikonimaalareihin kuulunut Petros Sasaki kuoli Suuren viikon tiistaina 30.3.1999 ja hänet on haudattu Lintulan luostarin hautausmaalle.

Sasakin töitä

  • Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko; Petros Sasakin maalaamia ikoneita, ikonostaasi sekä al secco -freskoja. Kirkon nykyasusta koko alttarin ja sen edustan eli solean alue ovat Sasakin kätten työtä. Viimeiset maalaukset Sasaki teki kolmisen kuukautta ennen kuolemaansa vuonna 1999. Kajaanin ortodoksisen kirkon seinämaalaukset ja ikonit muodostavat taiteellisesti ehkä ehyimmän ortodoksisen alttarikokonaisuuden Suomessa.
  • Lintulan luostarin alttarin ja ikonostaasin suuret ikonit Pokrovaa lukuunottamatta sekä Lintulassa hyvin läheiseksi koetun pyhän Johannes Kronstadtilaisen ikoni. Petros Sasakin Lintulan luostariin maalaamista ikoneista on kuvaus Lintulan luostarin julkaisemassa kirjassa Hyvän osan valinneet.
  • Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko, Juankoski: Ikonostaasi.
  • Suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkko, Siilinjärvi: Ikonostaasi.
  • Heinäveden Valamon luostarin pääkirkon kuninkaan oven yläpuolella olevat kaksi ikonia sekä kuusi sivuovissa olevaa pyhittäjiä esittävää ikonia sekä oikealla sivulla oleva Kristuksen kirkastus –ikoni.

Soili Mustapää 11/2009.

Kirjallisuutta

  • Hyvän osan valinneet, luku Petros Sasaki ja hänen ikoninsa Lintulassa.
    Lintulan luostari 2006, ISBN 952-92-0329-2
  • Sasaki Petros & Takala Vesa P.: Pyhäkuva ja ortodoksisuus. ONL. Kuopio 1980.
  • Vesa Takala & Kari Kotkavaara: Nuori mestari - Lintulan luostari 2023

Katso myös