Toiminnot

Pietari Aleutti

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Pietari Aleutti
kuvattuna ikoniin alaskalaisessa puvussaan.
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä marttyyri Pietari Aleutti (venäjäksi: Пётр Алеут) oli kotoisin Alaskan Kodiakin (Kad’jakin) saarelta ja hänet palkattiin 1800-luvun taitteessa Amerkan venäläisen kauppakomppanian palvelukseen metsästäjäksi.

Ertäällä retkikunnan matkalla he joutuivat rantautumaan ja Pietari vangittiin ja vietiin San Pedroon (nykyisin Pasifica, Kaliforniassa), missä roomalaiskatoliset yrittivät käännyttää känet väkisin, mutta hän ilmoitti olevansa jo kastettu ortodoksiksi eikä eio muutta uskontoaan. Tämän jälkeen Pietari ja muut mukana olleet aleutit surmattiin. Tämä tapahtui vuonna 1815.

Tämän kertomuksen uskottavuutta on epäilty ja on mahdollista, että kertomus on sepitetty provosoimaan konfliktia venäläisten ja Meksikoa hallinneiden espanjalaisten välille. (kts. tarkemmin -> Alaskan pyhät historiallisten asiakirjojen valossa)

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Pietari Aleuttia aina vuosittain hänen omana muistopäivänään ja samalla kaikkien Alasakan pyhien synaksiksena syyskuun 24. päivänä.

Hannu

Katso myös