Toiminnot

Prayer of the Publican (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
The Orthodox Research Institute (ORI)
on julkaisut mielenkiintoisen kirjan:
Prayer of the Publican: Justification in the Desert Fathers
Kirjoittaja: isä Josef Lucas
ISBN 978-1-933275-54-3

Erämaaisien tekstit ovat innostaneet kristittyjä sukupolvien ajan. Publikaanin rukouksessa (Prayer of the Publican) Josef Lucas pohtii tuoreella otteella näitä klassisia tekstejä nähdäkseen, mitä nämä vanhat ja viisaat tietäjät kertovat meille dikaiosynestä, (kreikaksi: Δικαιοσύνη) ”oikeuden ja vanhurskauden henkilöitymästä” – ihmisen ja Jumalan perusteluna. Erämaan ”aivoriihestä” on saatu lähestymistapa perustelulle, joka vaikuttaa sekä henkilökohtaiseen uudistumiseen että ekumeeniseen vuoropuheluun.

"Mitä kristillisen idän isät sanovat perustelujen ja vanhurskauden merkityksestä? Siinä, missä "perustelusta" tuli tärkeä oppi roomalaiskatoliselle kirkolle ja eri protestanttisille uskontokunnille, ortodoksinen kirkko ei sen sijaan kehittänyt tällaista opetusta. Ja silti dikaiosynen kieli on yhteinen sekä Septuagintassa että Uudessa testamentissa, kaikkien kreikkalaisten kirkkoisien luettavissa ja tulkittavissa. Publikaanin rukouksessa Josef Lucas tutkii dikaiosynen käyttöä ja ymmärtämistä erämaaisien sanonnoissa. Seemiläisessä ajattelussa totuuden etsiminen näkyy siinä, että "tehdään totta" (kreikan sana πράττειν/ πράττω merkitsee enemmän kuin "olla"). Nämä luostari-isät ja -äidit tulkitsevat Raamattua askeettisen elämän linssin läpi, kehittäen "puolustuksen näkökulmaa” esimerkkinään vertaus publikaanista ja fariseuksesta: jotta olet perusteltu Jumalan edessä, sinun täytyy aktiivisesti tuomita itsesi. Biologisten kuoleman lähteiden - itserakkauden ja itsekeskeisyyden häpeäminen - johtaa uudestisyntymiseen kasteen ja katumuksen kautta ja elämään taivaan valtakunnassa." (isä Maxim (Vasiljevic), Serbian ortodoksisen kirkon Länsi-Amerikan hiippakunnan piispa)

”Josef Lucas tarjoaa erittäin tervetulleen ja valaisevan tutkimuksen dikaiosynesta erämaaisien kirjoituksissa. Hänen tutkimuksensa tarjoaa hienon käsittelyn diakaiosynen merkityksestä näissä kirjoituksissa samoin kuin diakaiosynen roolista erämaaisien henkisessä elämässä.” (isä John D. Jones, Marquetten yliopiston filosofian tiedekunta)

Isä Josef Lucas on ortodoksinen pappi ja itsenäinen tutkija, joka on erikoistunut patristiseen teologiaan.

Ortodoksi.net 30.4.2011