Toiminnot

Rukoussääntö

Kohteesta Ortodoksi.net

Rukoussääntö (praavilo, kreikaksi: κανόνας / kanonas, venäjäksi: правило / pravilo) on yleensä rippi-isän kanssa sovittu päivittäin luettava rukousten kooste, joka tavallisesti käsittää aamulla ja illalla luettavat rukoukset ja luostarien asukkaiden kohdalla myös muita rukouksia, kuten esimerkiksi päivittäin luettavaksi tarkoitetut Jeesuksen rukoukset.

Valamon luostarissa päivittäinen praavilo luetaan yhteisesti kirkossa. Näin Valamossa on toimittu jo kauan, vaikka perinteisesti rukoussääntö on yksityisesti luettavaksi tarkoitettu rukoushetki. Perinne syntyi aikanaan siksi, etteivät kaikki luostarin munkit osanneet lukea ja siksi toimittaa rukoussääntöä oikein.

Luostarin ulkopuolisille suositellaan rukoussäännön mukaisia rukouksia luettavaksi varhain aamulla ennen töiden aloittamista ja iltarukoukset niin varhain illalla, ettei rukoilija ole liian väsynyt rukoilemaan ja keskittymään rukouksiin. Rukoukset pitäisi tehdä yksinäisyydessä, rauhassa ja hiljaisuudessa, ikonin tai/ja lampukan edessä.

Rukoussääntö voi olla tarvittaessa myös perheen yhteinen rukoushetki.

HAP