Toiminnot

Sähköisen viestinnän tehostaminen

Kohteesta Ortodoksi.net

Suomen ortodoksisen kirkon sähköisen viestinnän tehostamisen työryhmä kokoontui 31.10.2009 Mikkelissä. Työryhmä piti hyvänä, että kirkolliskokous on ymmärtänyt sähköisen viestinnän tärkeyden nykymaailmassa ja on antanut kirkollishallituksen tehtäväksi perustaa työryhmän viemään suurta muutosta eteenpäin.

Mikkelissä keskusteltiin muun muassa kirkon Internet-sivuista ja niiden sisältö, sivujen julkaisualusta, kilpailutuksesta ja työntekijöiden valmiuksista sekä erilaisista yhteistyömahdollisuuksista. Työryhmä suosittelee muun muassa, että kirkolle palkataan sähköiseen viestintään ja mediakulttuuriin erikoistunut työntekijä ja että kirkon viestintään luodaan tarkat ohjesäännöt tiedottamisesta. Työryhmä myös totesi, että olisi hyvä kartoittaa kirkon työntekijöiden valmiudet sähköisen viestinnän osalta ja tarjota heille lisäkoulutusta.

Sähköinen viestintä luo myös päätöksenteosta läpinäkyvämpää. Kirkolliskokous on antanut kirkollishallituksen tehtäväksi laatia säännöt päätösten selkeästä perustelusta, niiden saattamisesta helposti seurakuntalaisten saataville ja menettelystä silloin, kun päätös on julkisuuslain nojalla pidettävä salassa. Lähtökohtaisesti päätökset ovat julkisia. Avoin kirkko pystyy käsittelemään vaikeatkin asiat ja antamaan ulospäin terveen kuvan itsestään, mikä kannustaa liittymään kirkon jäseneksi ja motivoi toimimaan sen aktiivisena ja tarpeellisena osana.

Työryhmä toivoo, että kirkossa ryhdytään toimiin sähköisen viestinnän tehostamiseksi. Nykyaikainen avoin tiedotus tapahtuu tietoverkoissa, ei toimistojen ilmoitustauluilla. Kirkon tiedotuksesta ei kuitenkaan saisi tulla vain sähköistä. Nykyisin myös yhä useammat vanhukset käyttävät Internetiä, eikä enää vain nuoret. Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että Internetiä käyttävät yhä enemmän kotirouvien ja eläkeläisten kaltaiset ryhmät, joilla on aikaa ja tilaisuus. Internetin tarjoama sosiaalinen ulottuvuus on vanhuksille tärkeä elämänlaadun kohottaja. Vanhukset tulisi ottaa huomioon kirkon Internet-sivujen suunnittelussa, muun muassa suurella fonttikoolla ja sivuston selkeydessä.

Lue koko pöytäkirja ja julkaisualustan vaatimusmäärittelyä käsittelevä liite.

Ortodoksi.net - Petja Pyykkönen 5.11.2009