Toiminnot

Sihăstria

Kohteesta Ortodoksi.net

Sihăstrian Teodora Sihlalaisen kirkko
(kuva © Pyykkönen)

Sihăstrian luostari sijaitsee Neamţun maakunnassa Pipirigin kunnassa. Luostari on yksi Romanian merkittävimpiä ja sen historiaan liittyvät muun muassa pyhä Teodora Sihlalainen, arkkimandriitta Cleopa Ilie ja pyhittäjä Paisi Velitškovski.

Luostarin paikalla sijaitsi ensin anakoreettien skiitta. Luostarin puisen kirkon rakennutti loppuun Huşin piispa Ghedeon vuonna 1655. Samalla rakennettiin myös keljoja ja kellotorni. Vuosina 1730-1734 Ghedeon rakennutti suuremman kivikirkon, jonka hän luovutti Secun luostarin alaisuuteen. Ghedeonin ansiosta voievod Grigore Ghica antoi luostarille etu- ja verotusoikeuksia. Vuonna 1799 Sihăstria oli Neamţun luostarin alaisena, jota johti Paisi Velitškovski.

Joko turkkilaiset tai nationalistinen Etaireía-liike polttivat Ghedeonin rakentaman puisen kirkon vuonna 1821. Kolme vuotta myöhemmin Secun ja Neamţun johtaja Dometian rakennutti kirkon tilalle kivisen Neitsyt Marian syntymisen kirkon ja samalla kirkolle rakennettiin muurit ja siihen kellotorni sekä torni portille. Tällöin rakennettiin myös munkkien keljat ja kappeli. Ne paloivat vuonna 1941, jonka jälkeen ne rakennettiin pian uudelleen. Samassa palossa myös kirkko sai pahoja vaurioita.

Neitsyt Marian syntymisen kirkon pohjakaava on kolmiosainen, jokaisessa on yksi apsis. Kirkon torni seisoo kahdentoista pylvään varassa kahdeksankulmaisen pohjan päällä. Eteistä ja kirkkosalia ei erota seinä vaan suuri kaari. Neitsyt Marian syntymisen kirkon vieressä on uusi suurempi pyhän Teodora Sihlalaisen katedraali, jonka siunasi käyttöön ekumeeninen patriarkka Bartolomeos 12.10.1997. Se on kolmitorninen kirkko, jossa on suuri avoin kuisti. Länsipäädyn ulkoseinässä on kullattuja ikoneja.

Nykyään Sihăstria toimii munkkiluostarina. Se on pyhitetty Neitsyt Marian syntymän muistolle (8.9.). Koska luostari paloi kahdesti ja se oli hylättynä yli 20 vuoden ajan, sieltä ei löydy vanhoja liturgisia esineitä lukuun ottamatta Irineu Protcencon maalaamia ikoneita.

Sihăstriaan kuuluu kuusi skiittaa: Sihlan skiitta, Daniel Hesykastin skiitta, ristin ylentämisen skiitta, keisari Konstantinos Suuren ja hänen äitinsä Helenan skiitta, Teodora Sihlalaisen skiitta ja marttyyri Meneaksen skiitta. Sihlan skiitta sijaitsee neljän kilometrin päässä Sihăstriasta ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee luola, jossa Teodora Sihlalainen kilvoitteli vuosia. Käynti luolassa on koskettava kokemus.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä:

Sihăstrian luostarin kotisivut (romaniaksi)

Lue myös:

YouTube-video aiheesta

  • Manastirea Sihastria

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'