Toiminnot

Suomen bysanttilaisen musiikin seura

Kohteesta Ortodoksi.net

Suomen bysanttilaisen musiikin seuran tarkoituksena on edistää bysanttilaisen musiikin ja vanhojen ortodoksisten lauluperinteiden tuntemusta ja tutkimusta sekä esittämisen, säveltämisen ja sovittamisen yleisiä edellytyksiä.

Tätä tehtäväänsä SBMS ry. toteuttaa muun muassa järjestämällä tieteellisiä ja yleistajuisia konferensseja, esitelmätilaisuuksia ja kursseja, konsertteja ja musiikkitilaisuuksia sekä julkaisemalla aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta, nuottimateriaalia ja äänitteitä. Se tekee vanhoja lauluperinteitä tunnetuksi ruohonjuuritasolla järjestämällä laulutapahtumia ja kursseja eri puolilla Suomea.

“Yhteen ääneen!” -laulutapahtumia on järjestetty mm. Kuopion, Ilomantsin, Jyväskylän ja Helsingin seurakunnissa sekä Valamon luostarissa. Yhdistyksen toteuttamina on myös järjestetty bysanttilaisilla sävelmillä laulettuja kokoöisiä jumalanpalveluksia Ortodoksisen seminaarin kirkossa Joensuussa sekä Helsingin seurakunnan kirkoissa.

Vuonna 2007 perustetun Suomen bysanttilaisen musiikin seuran puheenjohtajana (2014) toimii Jaakko Olkinuora ja sihteerinä Marjo Laine. Seuran hallituksen muita jäseniä ovat Jenni Hakkarainen, Markus Hänninen, Sofia Laukkanen, Antti Narmala ja Maria Takala-Roszczenko. Seuran kotipaikka on Joensuu.

Yhdistyksellä on toistaiseksi kolme julkaisua: Isien kuoro ja Ortodoksisen kirkkolaulun teologia sekä Pääsiäisen aamupalvelus bysanttilaisen sävelmistön mukaisesti.

Yhdistyksen tiedonjakajana toimii Facebook-ryhmä Yksiäänisen laulun ystävät.

SBMS:n laulutapahtumissa käytettyä nuottiaineistoa on julkaistu Ortodoksi.netin Vanhat lauluperinteet -sivulla.

Lisätietoja: bysanttilaisenmusiikinseura (at) gmail.com.

Katso myös