Toiminnot

Täydellisyyden tie 2

Kohteesta Ortodoksi.net

Täydellinen tie vie siihen maahan, jossa Herramme nähdään kasvoista kasvoihin.
(kuva © veli Martinus, Valamon luostari)
Tahdotko tulla kilvoittelijaksi? Jos olet innokas käymään Herramme Jeesuksen kaupunkiin, käännä mielesi korvat hetkeksi minun puoleeni, niin minä näytän sinulle, kuinka saavut Kuninkaamme kaupunkiin suoraan – jos sinusta vain löytyy voimaa kulkea tietä, jonka näytän sinulle. Sillä ne nousut, joita kohti ohjaan sinua, ovat hyvin vaikeita.

On näet monia sivupolkuja, jotka vievät pois suoralta tieltä. Ne kierrättävät sinua loputtomilla vuorilla, ja päivä päivältä sinun matkasi pitkittyy, kunnes poislähtösi päivä koittaa, ja löydät itsesi samoilemasta edelleen sivupoluilla, jotka vievät puolelta toiselle, mutta sinulta jää hämärän peittoon, miten kaupunkiin vievää tietä voidaan kulkea suoraan. Jos sinä et eläessäsi saa selville, miten tuolle tielle noustaan, miten sitä kuljetaan innolla ja saavutaan tuohon kaupunkiin, niin sen jälkeen kun olet jättänyt tämän maailman, se jää varmasti kulkematta.

Sillä tien päässä on täydellisyys, ja se alkaa siitä, kun alat kitkeä itsestäsi kaikkia vajavaisuuksia. Aivan samoin on tämän maailman näkyväisten kaupunkien suhteen: jos ei ole ketään ohjaamassa sinua kaupunkiin, jota et ole koskaan nähnyt ja jota et tunne, niin oikealta tieltä pois vievät sivutiet johtavat sinut harhaan, ja sinun on kuljettava ympäriinsä pitkät ajat etkä koskaan saavuta sitä, minne tahdoit päästä. Sama koskee myös tuota salaista tietä, joka vie salaiseen kaupunkiin. Siltä lähtee monia sivupolkuja kaikkiin suuntiin, etkä sinä voi kulkea suoraan ilman jotakuta sellaista, joka tuntee tuohon maahan vievän tien ja joka ohjaa sinua ja näyttää sinulle kaikki harhaan vievät sivupolut. Muutoin tuo joutuisa täydellisyyteen vievä tie jää sinulta kulkematta, ja sinun on lähdettävä tästä maailmasta saavuttamatta täydellisyyttä. Et pääse Herramme kanssa Hänen kaupunkiinsa ja Hänen valtakuntaansa tuossa maailmassa etkä voi käydä sisään pyhien kaupunkiin.

Täydellinen tie vie siihen maahan, jossa Herramme nähdään kasvoista kasvoihin. Siltä tieltä syrjään vievät sivutiet eivät kuitenkaan ole luonteeltaan pahoja. Herramme ja Hänen julistajansa ovat ohjanneet ihmisiä sivuun tuolta päätieltä, jos nämä ovat lapsia tai sairaita, sillä tien nousut ovat vaikeita, raskaita ja kapeita. Mutta jokaisen on kohdattava ne tuolla tiellä, joka vie siihen kaupunkiin. Ylhäältä päin ahdistaa suuri korkeus ja alhaalta päin suuri syvyys. Jos käännyt toiselle puolelle, siellä on tuli; jos toiselle, siellä on syvä vesi. Jos joku suistuu alas, hän tuhoutuu; jos joku astuu tuleen, hän palaa; jos joku vajoaa veteen, hän hukkuu. Ja nousu ylöspäin on korkea, työläs ja tuskallinen.

Mutta jos kaipaat päästä tuohon kaupunkiin, pakota itsesi nousemaan tuohon suureen korkeuteen vaikka väkisin, äläkä vilkuile oikealle, vasemmalle tai syvyyttä kohti, ettet tuhoaisi itseäsi. Nouse suoraan, niin saavut nopeasti tuohon suureen ja ylistettävään maahan.

Nyt selitän sinulle nämä vertaukset vaikeista nousuista, tulesta, vedestä ja suuresta syvyydestä. Jos olet uskonut Jeesuksen sanat ja tehnyt Hänen kanssaan liiton niin, että kuulet Hänen sanojaan ja pidät Hänen suuremmat käskynsä, siitä hetkestä alkaen sinä joko ruumiissa tai hengessä kuljet tätä käskyjen tietä ja käyt näihin nousuihin. Jos tahdot käydä niitä tasoja ylöspäin sinetöidäksesi liittosi Jeesuksen kanssa, saa nähdä Hänet ja vastaanottaa Häneltä sen, mitä Hän on sinulle luvannut: ”Saat iloita minun kanssani valtakunnan pöydässä.” Ellet nöyrry orjan kaltaiseksi kaikkien ihmisten edessä, sekä hyvien että pahojen, et voi nousta näitä nousuja ja päästä tätä tietä loppuun. Sitä tietä pitkin voit kulkea maahan, jossa Herramme on luvannut sinun saavan levon ja ilon.

Asteiden kirjasta

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Keskity sisäiseen ~ katso seuraava opetusteksti: Keskity hyödylliseen ->