Toiminnot

Thaddeus (apostoli)

Kohteesta Ortodoksi.net

Apostoli Thaddeus (kreikaksi: Θαδδαῖος / Thaddaios) tunnetaan myös nimellä Lebbeus oli Raamatun (Markuksen ja Matteuksen evankeliumi) mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista apostolista eli opetuslapsesta.

Markuksen evankeliumissa (Mark.3:14-19) hänet mainitaan nimellä Thaddeus (Taddeus) ja Matteuksen evankeliumissa (Matt.10:2-4) nimellä Lebbeus, jonka lisänimi on Taddeus. Molemmissa em. evankeliumeissa hänet on mainittu apostolien nimiluettelossa, kun sen sijaan kahdessa muussa evankeliumissa (Luukkaan ja Johanneksen evankeliumi) eikä Apostolien teoissa Thaddeusta ei mainita.

Kiistanalainen persoona

Kiistanaliseksi apostoli Thaddeuksen persoonan tekee se, että kaikki apostolit on lueteltu myös noissa kahdessa muussakin evankeliumissa (joissa ei siis ole nimeä Thaddeus). Siellä on ikään kuin Thaddeuksen paikalla nimetty apostoli Juudas. Luukkaan evankeliumissa(Luuk.6:12-16) hän on nimellä Juudas Jaakobin poika ja Johanneksen evankeliumissa (Joh.14:22) hän on ilmaistu sanoilla: Juudas -- se toinen, ei Iskariot. Apostolien teoissa (Apt.1:13) häntä kutsutaan myös Juudas Jaakobin pojaksi.

Tästä on tehty päätelmä, että Thaddeus ja Juudas Jaakobin poika olisivat yksi ja sama henkilö. Kts. artikkeli -> Juudas (apostoli, Herran veli). Tämän vuoksi joissakin lähteissä apostolia on nimitetty myös nimellä Juudas Thaddeus, joissakin jopa nimellä Juudas Pyhä.

HAP

Katso myös