Toiminnot

Trifon Petsamolaisen luostari (näyttely)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Trifon Petsamolainen, kolttien valistaja
Kuva: Suomen Kansallisarkisto

Trifon Petsamolaisen Pyhän Kolminaisuuden luostari täytti 475 vuotta vuonna 2008. Tämän kunniaksi Murmanskin alueen maakuntamuseo kokosi luostarista kertovan näyttelyn, joka esitettiin museossa vuonna 2008 ja joka saatiin myös Suomeen. Näyttelykiertue alkoi Suomen Kansallisarkistosta, jonka jälkeen se lähti kiertämään Mikkelin, Oulun ja Joensuun maakunta-arkistoihin. Näyttelyssä oli mahdollisuus tutustua monesti uudelleen rakennetun luostarin harvinaiseen, historialliseen aineistoon.

Petsamon luostari

Trifon Petsamolaisen Pyhän Kolminaisuuden luostari on maailman pohjoisin ortodoksinen luostari. Luostari on vuosisatojen ajan levittänyt kristinuskon sanomaa paikallisväestön keskuudessa ja toiminut Venäjän luoteisten raja-alueiden talous- ja kulttuurikeskuksena. Vuosisatojen aikana tapahtuneet monet muutokset ja mullistukset kuten sodat ja vallankumous ovat vaikuttaneet myös luostarin elämään. Petsamon luostari tuhoutui kolmesti, mutta Pyhään Trifoniin luottaneiden munkkien ansiosta se rakennettiin aina uudelleen. Pyhittäjä Trifon Petsamolainen on Kuolanmaan arvostetuimpia pyhiä.

Näyttely

Näyttely oli koottu luostarin historiaan liittyvistä asiakirjoista, kuvista, valokuvista ja esineistä. Pitkän valmisteluprosessin teki erityisen hankalaksi se, että suurin osa luostarin historiasta kertovasta aineistosta tuhoutui 1900-luvulla.

Pyhän Georgios Voittajan kappeli Njavdemassa (Neidenissä / Näätämössä), ainoa Petsamon luostarin rakennuksista, joka on säilynyt meidän päiviimme.
Lähde:Suomen Kansallisarkisto

Näyttely perustui suurelta osin Murmanskin alueen maakuntamuseon kokoelmissa säilytettäviin aineistoihin. Toteuttamiseen osallistuivat lisäksi Murmanskin alueen valtionarkisto (GAMO), Murmanskin ja Montšegorskin hiippakunta sekä Nikelin kunnan aluemuseo.

Murmanskin alueen valtionarkistosta saadut materiaalit valaisivat luostarin talouselämää ja sivistystoimintaa 1500-luvulta 1900-luvulle. Luostarin nykypäivästä kertovat valokuvat oli saatu luostarin nykyiseltä esimieheltä isä Danielilta. Näyttelyn yhteydessä Murmanskin alueen maakuntamuseossa esitettiin myös Petsamon alueen taide- ja pyhäkoulujen kasvattien Pyhästä Trifonista kertovia töitä.

Näyttely sai Murmanskissa laajaa huomiota ja sen kävijämäärä ylitti 45 000 näyttelyvieraan rajan.

Näyttelykiertue Suomessa

Helsingin Suomen kansallisarkiston jälkeen "Trifon Petsamolaisen luostari" näyttely lähti kiertämään Mikkelin, Oulun ja Joensuun maakunta-arkistoihin. Kansallisarkiston näyttelyssä oli lisäksi Petsamoon liittyvää aineistoa Kansallisarkiston omista kokoelmista.

Katso myös