Toiminnot

Tuhlaajapojan sunnuntai

Kohteesta Ortodoksi.net

(Luuk.15:11-32)

Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Nuorempi heistä sanoi isälleen: "Isä, anna minulle osuuteni omaisuudestasi." Isä jakoi omaisuutensa poikien kesken. Jo muutaman päivän päästä nuorempi kokosi kaikki varansa ja lähti kauas vieraille maille. Siellä hän tuhlasi koko omaisuutensa viettäen holtitonta elämää. Kun hän oli pannut kaiken menemään, siihen maahan tuli ankara nälänhätä, ja hän joutui kärsimään puutetta. Silloin hän meni erään sikäläisen miehen palvelukseen, ja tämä lähetti hänet tiluksilleen sikopaimeneksi. Nälkäänsä hän olisi halunnut syödä palkoja, sikojen ruokaa, mutta niitäkään ei hänelle annettu.
Silloin poika meni itseensä ja ajatteli: "Minun isäni palkkalaisilla on kaikilla yllin kyllin ruokaa, mutta minä näännyn täällä nälkään. Ei, nyt minä lähden isäni luo ja sanon hänelle: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi. Ota minut palkkalaistesi joukkoon." Niin hän lähti isänsä luo.
Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä. Poika sanoi hänelle: "Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi." Mutta isä sanoi palvelijoilleen: "Hakekaa joutuin parhaat vaatteet ja pukekaa hänet niihin, pankaa hänelle sormus sormeen ja kengät jalkaan. Tuokaa syöttövasikka ja teurastakaa se. Nyt syödään ja vietetään ilojuhlaa! Minun poikani oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa, mutta nyt hän on löytynyt." Niin alkoi iloinen juhla.
Vanhempi poika oli pellolla. Kun hän sieltä palatessaan lähestyi kotia, hän kuuli laulun, soiton ja tanssin. Hän huusi luokseen yhden palvelijoista ja kysyi, mitä oli tekeillä. Palvelija vastasi: "Veljesi tuli kotiin, ja isäsi käski teurastaa syöttövasikan, kun sai hänet terveenä takaisin." Silloin vanhempi veli suuttui eikä halunnut mennä sisään. Isä tuli ulos ja suostutteli häntä, mutta hän vastasi: "Kaikki nämä vuodet minä olen raatanut sinun hyväksesi enkä ole kertaakaan jättänyt käskyäsi täyttämättä. Silti et ole koskaan antanut minulle edes vuohipahaista juhliakseni ystävieni kanssa. Mutta kun tämä sinun poikasi tulee, tämä, joka on hävittänyt omaisuutesi porttojen parissa, sinä teurastat hänelle syöttövasikan!" Isä vastasi hänelle: "Poikani, sinä olet aina minun luonani, ja kaikki, mikä on minun, on sinun. Mutta olihan nyt täysi syy iloita ja riemuita. Sinun veljesi oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa mutta on nyt löytynyt."
Matka paasiaiseen.jpg

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntain jälkeinen sunnuntai on nimeltään Tuhlaajapojan sunnuntai. Tämän päivän teema, Jumalan anteeksiantamisen vertaus vetoaa jokaiseen meistä, jotka mahdollisesti olemme kuten tuhlaajapoika, jossain kaukana, poissa Isän kodista. Anteeksianto auttaa meitä näkemään oman tilamme ja palaamaan takaisin Isän luo. Meille kaikille on tässä vertauksessa annettu Mestarimme vakuutus siitä, että taivaallinen Isämme ottaa meidät vastaan ilolla ja riemulla. Meidän täytyy vain nousta ja lähteä, katua ja tunnustaa itse aiheuttamamme ja väärä ero siitä kodista, johon me todella kuulumme.

Vigilian polyeleon jälkeen kuulemme ensikertaa paastoveisun Baabelin virtain vierillä. Sitä lauletaan seuraavina kahtena sunnuntaina ennen paaston alkamista ja se antaa meille vahvistusta myös tämän päivän evankeliumin pakolaisuusaiheelle.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari

  • kahdeksansävelmistön mukaan

Kontakki, 3. säv.

Sinulta saamani Isän kunniaperinnön minä mielettömästi hylkäsin | ja antamasi rikkauden paheisiin tuhlasin. | Sen tähden tuhlaajan sanoin sinulle huudan: | Oi laupias Isä, | minä olen syntiä tehnyt sinun edessäsi. | Ota minut katuvaisena vastaan | ja tee minut yhdeksi palkkalaisistasi.

Katso myös

Matka pääsiäiseen