Toiminnot

Tulkaa, ottakaa valo

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Kirjan nimilehti
Jarmo Lehto (toim.): Seurakunnan 110-vuotisjuhlan juhlakirja / Leonid Bashmakov: Tulkaa, ottakaa valo
ISBN 979-0-55001-200-4
Julkaisija/kustantaja: Tampereen ortodoksinen seurakunta
Julkaisupäivämäärä: marraskuu 2009
Sivumäärä: 164
Sidos: sidottu / kovakantinen

Otteita kirjan julkistamistilaisuudessa pidetystä puheesta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Tampereen seurakunnan pääkirkko rakennettiin. Lähes puolet menneestä ajasta pyhäkkö on ollut säveltäjä Leonid Bashmakovin kotikirkko. Syksyllä 2008 päätimme Tampereen työyhteisössä yhdistää nämä kaksi merkittävää juhlateemaa sekä julkaista juhlavuoden kunniaksi nuottijulkaisun, joka sisältäisi Leonid Bashmakovin uusinta kirkkomusiikkituotantoa.

Toimiessani Tampereen kanttorina säveltäjä Leonid Bashmakov antoi minulle vuoden 2007 loppupuolella nähtäväksi muutamia omia sävellyksiään. Tuolloin esitin hänelle toiveen uuden pääsiäiskanonin säveltämisestä. Eipä kulunut aikaakaan, kun säveltäjä alkoi tuoda kanonin irmosseja nähtäväkseni ja kuorolle harjoiteltavaksi.

Pääsiäiskanoni nro 1 valmistui joutuisasti ja Tampereen kuoro lauloi uuden pääsiäiskanonin pääsiäisenä 2008. Näin oli käynnistynyt seurakunnan kanttorin ja säveltäjän välinen yhteistyö, joka loi pohjaa myöhemmälle musiikilliselle yhteistyöllemme. Pääsiäiskanonin jälkeen säveltäjämaestrolta alkoi ilmestyä uusia veisuja myös Uspenskin Katedraalikuoron 140-vuotisjuhlaan, joka pidettiin Helsingissä lokakuussa 2008.

Kuluneen kahden vuoden aikana olemme siis viettäneet säveltäjän kanssa lukuisia musiikin suunnitteluhetkiä. Muun muassa Tampere-talon konserttien väliajoilla, lämpiössä kahvikupin ääressä on kypsytelty lukuisia kuoronjohtajan ehkä utopistisiakin sävellystoiveita.

Ennen juhlakirjan tuotantoprojektia tiesin, että Bashmakovin nimi kuuluu kansainvälisten säveltäjien joukkoon. Tänä päivänä kunnioitan häntä myös filosofina, arkkitehtina ja ennen kaikkea ortodoksisen kirkkomusiikin teologina, jonka musiikilliseen tekemiseen on piirtynyt oma persoonallinen väri.

Juhlakirjan on kuvittanut Peter Bashmakov. Kirjan nuottigrafiikasta on vastannut Uspenskin Katedraalikuoron tenorilaulaja Pentti Salmi.

Jarmo Lehto

Kirjan julkaisijan esittelyteksti

Suuren paaston, suuren viikon ja pääsiäisen kirkkoveisuja.

Kirjan kuvituksessa on käytetty taitavasti 110 vuotta vanhan kirkon yksityiskohtia ja kuvakulmia, jotka ovat kuin johdantona kirkkoveisujen tematiikkaan. Juhlakirjaan liittyen valmistuu v. 2010 äänite, sillä Uspenskin katedraalikuoro ry. aloittaa tänä syksynä suomalaisen kirkkomusiikin äänitysprojektin.

Kirjan toimittajan Jarmo Lehdon mukaan

”kyseessä on eräänlainen musiikillinen matka hiljaisuuden ja pysähtymisen kautta kohti kirkkovuoden suurinta juhlaa, pääsiäistä. Laulut jakautuvat tekstien ja aiheiden mukaan kolmeen osioon, jotka ovat katumus, kärsimys ja ylösnousemuksen valo.”

Säveltäjä Leonid Bashmakov toteaa uudesta nuottikokoelmastaan seuraavaa:

”Laulut ovat valmistuneet eri aikoina, osittain omasta tahdostani, ikään kuin ”pöytälaatikkoon”. Osa on syntynyt kirkkomuusikkoystävieni pyynnöistä, jolloin niihin usein sisältyi tiettyjä toivomuksia tai rajoituksia. Oma opintieni tällä saralla oli myös eri vuosina erilaisissa vaiheissa. Kokoelmaksi tämä muotoutui siten, että sen toimittajaksi ryhtynyt Jarmo Lehto huomasi eräitten aiemmin tilattujen veisujen ja osan pöytälaatikkomateriaalista kuuluvan tekstiltään suuren paaston ja pääsiäisen sykliin. Hänen toivomuksestaan tämä sarja sitten täydentyi monilla tuoreimmilla lauluilla”.

Juhlakirjan julkistaminen tapahtui lauantaina, 14.11.2009 klo 15.00 Tampereen ortodoksisessa kirkossa. Tilaisuudessa, joka samalla oli pienimuotoinen konsertti, esiintyivät Uspenskin ja Tampereen kuorojen laulajat johtajinaan kanttorit Jarmo Lehto ja Marianna Länne.

Julkistamisen jälkeen juhlakirjaa on saatavissa yksittäiskappaleina kirkon kaupasta hintaan 40 €/kpl. Kuoroille toimitamme juhlakirjaa hintaan 140 €/4 kpl + postikulut. Tilaukset osoitteella tampere@ort.fi

Katso myös