Toiminnot

Uusia kirkolliskokousedustajia runsaasti

Kohteesta Ortodoksi.net

TÄMÄ ON VANHA UUTINEN VUODELTA 2010.

Muutoksen tuulet puhalsivat uusien Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokousedustajien valinnassa. Uusia edustajia on kaikkiaan 19 vaaleilla valittavista 32 edustajasta. Neljä piispaa on kirkolliskokouksessa itseoikeutettuina ja heitä ei valita vaaleilla. Näin ollen uusien määrä on noin 53 %, mutta vaaleilla valituista laskettuna heitä on lähes 60 %.

Mielenkiintoista valinnoissa oli myös se, että valituissa papeissa on kolme (n. 8 %) uutta maahanmuuttajataustaista edustajaa. Yhdellä heistä on puolalainen, toisella kreikkalainen ja kolmannella venäläinen tausta.

Kolmantena mielenkiintoisena piirteenä vaaleissa oli lukuisat hajaäänet, jotka voisi varmaan tulkita protestiääniksikin sekä kanttorien osalta osin erittäin niukka äänestysinto, joka voisi olla tulkittavissa mahdollisesti myös välinpitämättömyydeksi.

Karjalan hiippakunta

Karjalan hiippakunnan papistosta vaihtui neljä viidestä, entisenä jatkaa vain Valamon luostarin igumeni, arkkimandriitta Sergei. Vanhoista edustajista ainakin Kuopion eläkkeelle siirtyvä kirkkoherra, isä Mikko Kärki ja Jyväskylän kirkkoherra, isä Timo Mäkirinta olivat kieltäytyneet jatkosta. Vanhoista edustajista ortodoksisen seminaarin pappi, isä Rauno Pietarinen jäi ensimmäiselle varasijalle.

Kanttorit valitsivat uudeksi edustajakseen Iisalmen kanttorin Kirsi-Maria Hartikaisen Kuopion kanttorin Anita Linnun tilalle.

Maallikotkin uudistuivat melkoisesti, vain kaksi edellisen kokouksen edustajaa uusi valtakirjansa. He ovat Heikki Piiroinen Taipaleen seurakunnasta ja Hannu Pyykkönen Mikkelin seurakunnasta, muut 4 ovat uusia. Ehdolla olleista valtakirjaansa ei uusinut ilomantsilainen Markku Martiskainen, kolme muuta entistä ei ollut edes ehdolla. Suurista seurakunnista Jyväskylä jäi ilman omaa maallikkoedustajaa.

Helsingin hiippakunta

Helsingin hiippakunnan papistosta vaihtui uusiksi kaksi viidestä. Uusina aloittavat Lappeenrannan kirkkoherra, isä Timo Tynkkynen ja Lahden kirkkoherra, isä Aki Leskinen, joka valittiin arvalla. Hänelle hävisivät arvonnassa isät Heikki Honkamäki Tampereelta ja Haminan kirkkoherra Leo Huurinainen.

Kanttorit valitsivat yksimielisesti entisen edustajansa Helsingin seurakunnasta Jarmo Lehdon, jopa niin, ettei ääniä annettu kenellekään muulle ja siksi kanttoreille ei voitu Helsingin hiippakunnasta valita varasijalle ketään.

Maallikoista suurin osa eli kuusi edustajaa kymmenestä säilytti paikkansa, yksi heistä – Eero Lahtinen - arvonnan jälkeen. Hänelle hävisi arvonnassa Shimelles Tenaw. Uusia maallikkoedustajia Helsingin hiippakunnasta valittiin siis vain neljä. Ehdolla olleista valtakirjaa eivät saaneet uuteen kirkolliskokoukseen Joonas Lyytinen ja Elsi Takala.

Oulun hiippakunta

Oulun hiippakunnan papistosta valittiin uutena edustaja Lapin kirkkoherra, isä Viatcheslav eli Slava Skopets ja kanttoritkin valitsivat uuden edustajan, joka on pohjoisen matkapapistopiirin matkakanttori Erkki Lumisalmi. Valtakirjaansa ei uusinut Oulun kanttori Laura Aho.

Maallikot uudistuivat Oulun hiippakunnan edustajina täysin ja molemmat kirkolliskokousedustajat ovat siis uusia. Valtakirjaansa ei uusinut Erik Sjöberg Vaasan seurakunnasta, toinen poisjääneistä ei ollut enää ehdokkaana. Uudet valitut ovat Oulun ja Kajaanin seurakunnista.

Ylin päättävä elin

Uusi kirkolliskokouskausi alkaa 1.6.2010 ja se kestää kolme vuotta eli toukokuun loppuun 2013. Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä toimielin, lukuun ottamatta joitain kanonisia asioita, joista päättää Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous. Kirkon ylimpänä päämiehenä toimii Suomessa KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena arkkihiippakuntana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuuteen. Patriarkaattia johtaa HP Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos I.

Kirkolliskokousedustajien nimet selviävät tarkemmin Ortodoksi.netin sivulta:

-> Kirkolliskokous

josta selviävät myös edellisen kauden edustajat hiippakunnittain.

Katso myös

Ortodoksi.net