Toiminnot

Kuopion ja Karjalan hiippakunta

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Karjalan hiippakunta)

Entinen Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta nykyinen Kuopion ja Karjalan hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis kirkollishallituksen esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.

Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali
(Kuva © Ortodoksi.net)

Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka oli em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on ollut Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on samalla koko kirkon päämies eli arkkipiispa ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä metropoliitta. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti KP (Korkeasti Pyhitetty) Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (siviilinimeltään Leo Makkonen).

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali.

Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.

Kuopiossa toimivat tällä hetkellä kirkollishallituksen kanslia, kirkkomuseo. Arkkipiispan apuna toimii apulaispiispa, jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti KS (Korkeasti Siunattu) Joensuun piispa Arseni, osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna ja siihen on tarkoitus valita uusi piispa keväällä 2021. Hänen nimekseen tulee Haminan piispa. Kirkon keskushallinnto säilyy Kuopiossa.

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 5 seurakunnan lisäksi Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on pappeja n. 45, diakoneja n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali tšasounia yhteensä yli 80.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat

1. Joensuu. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha Ilomantsin ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuuhun.

2. Jyväskylä

3. Kuopio. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha Iisalmen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopioon ja Iisalmeen 2016 yhdistynyt Kiuruveden ortodoksinen seurakunta siirtyi Kuopioon samalla. Samoin vuoden 2021 alusta vanha Rautalammen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopioon.

4. Saimaa (entiset Mikkeli ja Varkaus)

5. Taipale. Vuoden 2021 alusta vanha Nurmeksen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Taipaleeseen.

Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
Vuoden 2015 alussa Lieksan ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan. Vuoden 2017 alusta Mikkeli ja Varkaus yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on Saimaan ortodoksinen seurakunta.


Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: www.ort.fiSuomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Kuopion ja Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta