Toiminnot

Kuopion ja Karjalan hiippakunta

Kohteesta Ortodoksi.net

Entinen Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta nykyinen Kuopion ja Karjalan hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis kirkollishallituksen esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.

Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali
(Kuva © Ortodoksi.net)

Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on toistaiseksi samalla koko kirkon päämies eli arkkipiispa ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä metropoliitta. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti KP (Korkeasti Pyhitetty) Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (siviilinimeltään Leo Makkonen).

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali.

Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on em. tapauksen toteutuessa KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.

Kuopiossa toimivat tällä hetkellä kirkollishallituksen kanslia, kirkkomuseo. Arkkipiispan apuna toimii apulaispiispa, jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti KS (Korkeasti Siunattu) Joensuun piispa Arseni, osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna. Suurin osa keskushallinnosta säilyy Kuopiossa.

Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 9 seurakunnan lisäksi Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on pappeja n. 45, diakoneja n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali tšasounia yhteensä yli 80.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat

1. Iisalmi, vuoden 2016 alusta Kiuruveden ortodoksinen seurakunta yhdistyy Iisalmen seurakuntaan

2. Ilomantsi

3. Joensuu

4. Jyväskylä

5. Kuopio

6. Nurmes

7. Rautalampi

8. Saimaa (entiset Mikkeli ja Varkaus)

9. Taipale

Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
Vuoden 2015 alussa Lieksan ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan. Vuoden 2017 alusta Mikkeli ja Varkaus yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on Saimaan ortodoksinen seurakunta.

Hiippakunnan alueen aiemmat kaksi yhteistyöryhmää

  1. Entinen Viitoset eli Viitosseurakunnat -> Ilomantsi, Joensuu (mukana myös Lieksa), Nurmes ja Taipale
  2. Entinen Kuutoset eli Kuutosseurakunnat -> Iisalmi, Jyväskylä, Kuopio, Rautalampi ja Saimaa

Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: Hiippakunnat

Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo ja Yhteystiedot

Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: www.ort.fiSuomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta