Toiminnot

Vaellus pyhiin (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Hanna Hentinen & Elina Vuola (toim.): Vaellus pyhiin – Ristisaattoja idän ja lännen rajalla / Sacred journeys – Orthodox processions in Eastern Finland
ISBN 978-952-2888-54 9
Julkaisija/kustantaja: Kirjapaja -> osta
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 224
Koko: 225 x 175 mm
Sidos: sidottu / kovakantinen


Kirjan suomen ja englanninkielisestä tekstistä ja mainioista kuvistas välittyy voimakkaasti sen monimuotoisuus tyyliin "rakkoja, hikeä ja hengellisyyttä", kun eri tavoilla - jalkaisin, veneellä, hiihtäen, pyörillä - liikutaan eri paikoissa - maalla ja vesillä - tosi pitkiäkin matkoja. Suuri kiitos ristisaattojen dokumentoijille ja kirjan toimittajille, mutta myös aikanaan ristisaatoille voimakkaan piristysruiskeen antaneelle Koveron eläkkeellä olevalle matkapapille, isä "Ristisaatolle", rovasti Vesa Takalalle, joka kirjassa vilahtelee harvinaisesti tällä kertaa itse kuvissa eikä nyt normaalisti kameran takana.

Ortodoksi.net / HAP
14.3.2018

Takakannen teksti:

Pohjois-Karjalan korpimaisemissa kulkee vuodesta toiseen joukko ihmisiä ortodoksisissa vaellusristisaatoissa. Niille osallistuu etsijöitä ja luonnonystäviä, uskovia ja uskonnottomia, ortodokseja ja luterilaisia. Ristisaatot voivat kestää useita päiviä, ja osallistujat siirtyvät paikasta toiseen kävellen, pyöräillen, soutaen tai hiihtäen.

”Vaellus pyhiin” esittelee perinnettä sanoin ja kuvin. Teos on kiehtova yhdistelmä luonnonläheisyyttä, hengellisyyttä ja ruumiillisuutta. Kirjoittajat Hanna Hentinen, Helena Kupari, Auli Leskinen ja Elina Vuola käsittelevät aihetta eri näkökulmista. Hanna Hentisen valokuvaesseet vievät lukijan elämykselliselle matkalle ristisaattojen maailmaan.

This book describes through text and image long-distance Orthodox processions in North Karelia, close to Finland's Russian border. They move from village to village by foot, bicycle, boat or skis. All kinds of people participate. The writers – Auli Leskinen, Helena Kupari, Hanna Hentinen and Elina Vuola – describe the processions from different perspectives The photp essays by Hanna Hentinen take the reader to the memorable world of Orthodox peoseccions.

Kustantajan edittelytekstiä:

Pyhiinvaellus on maailman vanhimpia matkailun muotoja. Pyhiinvaellus on hengellinen kokemus, mutta myös matka paikalliseen kulttuuriin, luontoon ja historiaan. Pohjois-Karjalassa on 1980-luvulta asti elvytetty ortodoksista ristisaattoperinnettä. Ristisaaton osallistujat vaeltavat paikasta toiseen ikoneita kantaen. Ikonin edustama pyhä siunaa ihmiset ja eläimet reitin varrella. Vaellus pyhiin esittelee Pohjois-Karjalan ristisaattoperinnettä sanoin ja kuvin. Teos on kiehtova yhdistelmä luonnonläheisyyttä, hengellisyyttä ja ruumiillisuutta.

Hanna Hentinen on valokuvaaja ja uskontotieteilijä. Hän on kuvannut Pohjois-Karjalan ristisaattoja jo lähes 30 vuoden ajan. Akatemiaprofessori Elina Vuola johtaa Ruumiillinen uskonto -tutkimushanketta Helsingin yliopistossa. Sekä Hentinen että Vuola asuvat Helsingissä. Teoksen muut kirjoittajat ovat tutkijatohtori Helena Kupari ja FT Auli Leskinen.

Sisällysluettelo

 • Lukijalle / To the reader
 • ELINA VUOLA
  • Mihin vaelletaan kun vaelletaan pyhiin? / Procession as a Christian bodily practise
 • Ulos luontoon / Into the outdoors
 • Liikkuva jumalanpalvelus / Divine service on the move
 • HELENA KUPARI
  • Praasniekat ja pyhiinvaellukset osana karjalaista ortodoksista kulttuuria ja rajaseudun historiaa / Temple feasts, pilgrimages, and processions as part of Karelian Orthodox culture
 • Vedenpyhitys ja praasniekka / Blessing of the water and temple feast
 • HANNA HENTINEN
  • Näkymättömän äärellä / On a visible and invisible journey
 • Risti näyttää suunnan / The cross shows the way
 • Rukous / Prayer
 • AULI LESKINEN
  • Taival idän ja lännen rajalla / My life path between East and West
 • Sielun loppumaton elämä / The everlasting life of the soul
 • Lähteet & kuvat / Sources & Photos
Pörtsämön veneristisaatto 2015.
(Kuva © Ortodoksi.net)

Katso myös ristisaattovideoita