Toiminnot

Valamon uusi juhlamatto

Kohteesta Ortodoksi.net

Valamon uusi juhlamatto valmiina
(Kuva © Ortodoksi.net)
Juhlamaton valmistumista ohjannut tekstiilimuotoilija (AMK) Leila Frisk
(Kuva © Ortodoksi.net)
Valamon uutta juhlamattoa esittelevät Valamon opiston koulutus- ja kehityspäällikkö Kimmo Kallinen ja työtä ohjannut tekstiilimuotoilija (AMK) Leila Frisk sekä vapaaehtoistyöhön osallistunut Rita Herrala
(Kuva © Ortodoksi.net)
Valamon uuden juhlamaton taitavaa kirjontatyötä
(Kuva © Ortodoksi.net)
Valamon opiston henkilökuntakin tutustui uuteen juhlamattoon
(Kuva © Ortodoksi.net)

Valamon luostarin juhlamatto-hankkeen tuloksena luostariin valmistui uusi juhlamatto Kristuksen taivaaseenastumisen muistojuhlan eli helatorstain aattona 16.5.2012.

Luostarin juhlamatto ei ole mikään uusi idea, vaan se pohjautuu luostarin pitkäaikaiseen traditioon. Valamon luostarissa käytettiin aina suurina kirkollisina juhlina erästä tiettyä mattoa koristamaan kirkkosalia. Tämä 1850-luvulta peräsin oleva kirjontatekniikalla valmistettu matto oli jo käytössä Laatokan Valamossakin. Matto oli tullut Heinäveden Valamoon 1940-luvulla luostarin evakuoinnin yhteydessä.

Vuonna 2005 luostarissa todettiin tämän vanhan maton kunto niin kehnoksi, että matto piti siirtää ansaitsemaansa lepoon luostarin museon varastoon.

Koska luostarissa oli totuttu siihen, että kirkollisissa suurissa juhlissa on oma juhlamattonsa, niin päädyttiin ajatukseen valmistaa vanhasta matosta historiallinen toisinto. Tämän toisinnon valmistamisen ajatusta aloitettiin kypsyttelemään ja etsimään siihen tekijöitä ja tietenkin myös rahoitusta.

Vuonna 2006 saatiin myöntinen päätös EU-rahoituksesta, ja sen turvin hanke päästiin aloittamaan vuoden 2007 alussa. Tämä rahoitus oli vain yhdeksi vuodeksi ja sen jälkeen hanketta jatkettiin yksittäisten rahoittajien ja lahjoittajien avustuksella.

Hankkeen projektien vetäjän on toiminut koko ajan teksttilimuotoilija (AMK) Leila Frisk, jonka tehtäviin on kuulunut työn kokonaisvaltainen suunnittelu sisältäen

  • mallin tallentamisen vanhasta matosta
  • työohjeiden teon
  • työvälineiden suunnittelun
  • työntekijöiden koulutuksen
  • työnohjauksen jne.

Varsinaisen juhlamaton kirjontatyö aloitettiin vuoden 2008 tammikuun ensimmäinen päivä ja sen suorittivat vaapaaehtoistyöntekijät. Kirjontatyön toteutukseen on osallistunut n. 30 naista, joista runsaat 10 on ollut aktiivisesti mukana maton valmistuksen toteutuksessa.

Kirjontatyö ja maton kokoaminen on vaatinut ajallisesti n. 2,5 vuotta. Työtä tehtiin ainostaan talvikautena syys-huhtikuulla. Kirjojien työjaksot olivat 1 – 2 vko kerrallaan ja näitä työjaksoja aktiivisimmat tekivät jopa 8 – 10 maton valmistamisen aikana. Työ oli hidasta ja vaati keskittymiskykyä sekä myös hyviä kädentaitoja.

Matto on ns. villalankakirjontaa jossa pistona on pitkä-vino-gobeliinipisto. Työohjekuvista laskettuna juhlamatossa on 1 133 568 pistoa. Valmiin maton koko on 7,65 m ja leveys n. 1,40 m. Kirjontaosion korkeus (leveys laidasta keskelle) on n. 40 cm ja maton keskusosa on silkkisamettia.

Juhlamattohanke oli useaan otteeseen katkolla rahoituksen puutteen vuoksi. Syksyllä 2011 käynnistettiin Valamon opistolla ”Valamolaiset kädentaidot” -projekti. Tämän projektin yhtenä tärkeänä tavoitteena on ollut vapaaehtoistyöntekijöiden saaminen erilaisten kädentaitojen osaamisen piiriin. Tämä projekti mahdollisti juhlamaton valmiiksi saamisen. Juhlamaton kirjota oli osa vapaaehtoistyön kurssitoimintaa. Työ tuotti hyvän tuloksen ja juhlamatton viimeiset reunanyörin kiinnityspistot ommeltiin vuonna 2012 viikolla 20, ja kun kalustoluettelonumero ja EU- sekä Suomen lippu olivat kiinnitetyt maton vuorikankaaseen, voitiin keskiviikkona 16.5. sanoa että matto on valmis.

Uusi juhlamatto tulee aikanaan käyttöön Valamon luostarin kirkon juhlapalveluksiin.

Ortodoksi.net / LF
16.5.2012