Toiminnot

Valamoon uusia munkkeja-arkistoon

Kohteesta Ortodoksi.net

Heinävedellä sijaitseva Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarin veljestö on selvästi elpymässä. Joitakin aikoja sitten luostari oli median pyörityksessä siellä tapahtuneiden johtajamuutosten vuoksi, mutta nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Luostariin on viime vuosien aikana tullut uusia jäseniä veljestöön, vaikka myös joku on lähtenyt poiskin tai on tällä hetkellä omien henkilökohtaisten asioiden tai terveydellisten syiden vuoksi poissa luostarista tilapäisesti. Luostarin veljestöstä on muutama myös ns. maailmassa työssä esimerkiksi professorina yliopistossa tai kirkkoherrana seurakunnassa, lisäksi yksi toimii pappina Lintulan luostarissa.

Munkki Joona (Jussi Rautio)
(Kuva © Ortodoksi.net)
Munkki Aleksander (Andrei Nikolaiev)
(Kuva © Ortodoksi.net)

Vuonna 2008 noviisiksi luostariin tullut veli Johannes (siviilinimeltään Jussi Rautio) vihittiin munkiksi helmikuussa 2012. Hän sai vihkimyksessä munkkinimekseen Joona, joka tulee yhdestä oman kirkkomme pyhistä, Karjalan valistajista, pyhittäjä Joona Jaasjärveläisestä.

Isä Joona on kasvatustieteiden ylioppilas, mutta varsinaisen leipätyönsä siviilissä hän teki Itellalla eli entisessä postissa toimiessaan Helsingissä postinkantajien esimiehenä. Tämä 49-vuotias munkki on viettänyt myös osan elämästään Israelissa kahdessa eri kibbuzissa Naanissa ja Ruhamassa.

Jo vuodesta 2010 alkaen Valamon veljestössä on vieraillut pitkiä aikoja virolaissyntyinen munkki Aleksander (Andrei Nikolaiev), joka on vihitty munkiksi Venäjällä Pietarin Aleksanteri Nevskin lavrassa ja jonka veljestöön hän aikaisemmin kuuluikin. Äskettäin hän anoi ja sai nyt oikeuden jäsenyyteen Valamon luostarin veljestössä.

Noviisi, veli Pietari (Veli-Pekka Tuomela)
(Kuva © Ortodoksi.net)
Noviisi, veli Joosef (Juuso Vola)
(Kuva © Ortodoksi.net)

Vuonna 2011 elokuussa veljestöön liittyi Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva teologian ylioppilas Juuso Vola, joka sai noviisinimekseen Joosef. Veli Joosef jatkaa opintojaan yliopiston teologilinjalla ja jos kaikki menee hyvin, ne saadaan päätökseen noin parin vuoden sisällä. Veli Joosef on kotoisin Lahdesta ja hän toimii Valamossa mm. kanttorin tehtävissä, vaikkakin veljestön kaikki jäsenet joutuvat pienen lukumääränsä vuoksi tekemään kaikkia luostarin töitä.

Toukokuussa 2012 noviisina aloitti Veli-Pekka Tuomela, joka sai noviisinimekseen nimen Pietari. Veli Pietarilla on takanaan monipuolinen musiikkikoulutus: hänellä on yo- ja C-kanttorin kaksoistutkinto Oulun Madetojan musiikkilukiosta ja Oulun konservatoriosta, Sibelius-akatemian kirkkomuusikon tutkinto, erikoissoittiminaan sembalo ja urut. Lisäksi hänellä on teologian opintoja USA:sta St. Paulin seminaarista. Veli Pietari on syntynyt Ruotsissa ja elänyt ja käynyt koulua mm. Oulussa. Ruotsissa ollessaan hän teki päivätyönään mielenterveystyötä ja iltaisin toimi Ruotsin suomalaisen ortodoksisen seurakunnan kanttorina ja lukijana.

Kaikki uudet veljestön jäsenet suunnittelevat jatkavansa teologian opiskelua Joensuussa joko suoraan yliopistossa tai avoimessa yliopistossa. Näin jatkossa turvataan mahdollisesi myös Valamon pappismunkkien määrän kasvu. Nykyäänhän luostarin vt. johtajan KS Joensuun piispa Arsenin apuna luostarissa toimii vain kaksi omaa pappismunkkia, arkkimandriitta Sergei ja pappismunkki Aleksanteri. Diakoneita paikalla on vain yksi, munkkidiakoni Viktor. Tosin luostarissa vierailee etenkin kesäaikaan lukuisia pappeja niin Suomesta kuin esimerkiksi Venäjältä ja he auttavat palveluksissa mahdollisuuksiensa mukaan.

Kesällä luostariin on mahdollisesti tulossa jälleen uusi jäsen veljestöön ja mahdollisesti ainakin yksi tilapäisesti poissaoleva palaa takaisin. Näin ollen Valamon luostarin tulevaisuus ainakin tällä hetkellä näyttää paljon paremmalta kuin jokunen aika sitten.

HAP
17.5.2012