Toiminnot

Vanhat patriarkaatit 1900-luvulla

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopoli

Kirkkohistoria-sarja

Kirjoittanut Petja Pyykkönen

Varhaiskirkon aika (30-313)
1. Kristinuskon historiallinen tausta
2. Ensimmäinen helluntai
3. Apostolinen lähetystyö
4. Varhaiskirkon elämää
5. Vainot
Lisää luettavaa varhaiskirkon ajasta

Kirkolliskokousten aika (313-787)
6. Marttyyrien kirkosta valtion kirkoksi
7. Harhaopit ja kirkolliskokoukset
8. Orientaalisten kirkkojen synty
9. Vanhat patriarkaatit
10. Luostarilaitoksen syntyminen
Lisää luettavaa kirkolliskokousten ajasta


Bysantin aika (787-1453)
11. Bysantti
12. Jumalanpalveluselämän muotoutuminen
13. Kirkkotaide
14. Hesykasmi
15. Itä ja länsi vieraantuvat
16. Slaavien käännytys
17. Kristinuskon tulo Venäjälle
18. Kirkon jakaantuneisuus syvenee
19. Islamin leviäminen
20. Lännen kirkko uudella ajalla
Lisää luettavaa Bysantin ajasta

Kansalliskirkkojen aika (1453->)
21. Balkanin kirkot
22. Moskova - Kolmas Rooma
23. Ekumeeninen patriarkaatti islamin puristuksessa
24. Vanhat patriarkaatit uudella ajalla
25. Lännen kirkko jakaantumisen jälkeen
26. Venäjän kirkko 1900-luvulla
27. Vanhat patriarkaatit 1900-luvulla
28. Ekumenian historia
29. Uuden ajan lähetystyö
30. Euroopan Unioni ja ortodoksisuus
*
Lue myös isä Andrei Verikovin Liturgista teologiaa -artikkelisarja


Vaikka nykyisen Turkin perustaja Kemal Atatürk erotti valtion uskonnoista, ortodoksikirkon toiminta muslimienemmistöisessä maassa on ollut vaikeaa. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti on toiminut Istanbulissa, entisessä Konstantinopolissa, usein jopa henkensä uhalla. Ääri-islamistit ovat hyökänneet useasti vielä 2000-luvulla patriarkaattia kohtaan muun muassa pommi-iskuilla. Vuonna 2007 paljastui patriarkka Bartholomeoksen murhayritys, jonka takana oli Turkin entisten poliisien järjestö.

Ekumeenisen patriarkan toimintaan on vaikuttanut Turkin ja Kreikan väliset suhteet. Noin 250 000 kreikkalaista ortodoksia joutui pakenemaan Konstantinopolista 1950-luvulla Kyproksen sodan aikana. Sinne jäi vain muutamien tuhansien ortodoksien yhteisö. Uskonnollisten vähemmistöjen asema on parantunut Turkissa viime vuosina, erityisesti sen jälkeen, kun Turkki aloitti neuvottelut Euroopan Unionin jäsenyydestä. Ihmisoikeusloukkauksia raportoidaan silti jatkuvasti. Ekumeenisen patriarkaatin yhteyteen kuuluu nykyään noin 4,5 miljoonaa ortodoksia, joista suurin osa elää Yhdysvalloissa ja vain noin 3 000 heistä elää Turkissa.

Aleksandria

Aleksandrian ja koko Afrikan patriarkaattiin muutti 1900-luvulla paljon kreikkalaisia. Vaikka patriarkaatin alue on suuri, käsittäen koko Afrikan, se on väkimäärältään melko pieni noin 250 000 jäsenellään. Eniten ortodokseja on Ugandassa, Tansaniassa, Keniassa, Kamerunissa, Etelä-Afrikassa ja Ghanassa. Viime vuosisadalla Aleksandrian alueella on pystytty tekemään paljon julkaisutyötä. Monet afrikkalaisista ortodoksista kirkoista eivät ole syntyneet lähetystyön kautta vaan paikallisten omasta halusta. Esimerkiksi muutama ugandalainen opiskeli itse ortodoksisuutta ja heiltä se levisi Tansaniaan ja Keniaan.

Myös Aleksandrian alueella ihmisoikeusloukkaukset ovat yleisiä. Esimerkiksi Egyptissä, jossa on patriarkaatin keskus, vähemmistöuskontoihin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu jatkuvasti. Egyptissä elää myös huomattava koptikristittyjen vähemmistö, jolla on läheiset suhteet ortodoksien kanssa. Suomen Ortodoksinen lähetys ry. tukee Afrikan ortodokseja ja heidän kehitysprojektejaan.

Antiokia

Antiokian ja koko Idän patriarkaattiin kuuluu nykyään myös suuret alueet, joissa elää vain pieniä ortodoksiryhmiä. Sen alaisuuteen kuuluu noin miljoona ortodoksia. Sen hallintoalueisiin kuuluu Syyria, Libanon, Irak, Arabian niemimaa, osia Turkista, sekä yhteisöjä eri puolilta maailmaa. Patriarkaatti on uudistunut 1940-luvulta lähtien ja sen elämä on virinnyt uudelleen. Patriarkaatilla on läheiset suhteet orientaalisiin syyrialaisortodokseihin.

Jerusalem

Jerusalemin ja koko Palestiinan patriarkaatti on myös pieni jäsenmäärältään (n.130 000), mutta suuri alueiltaan. Sen toiminta-alueina ovat Israel, Palestiina, Jordania, Saudi-Arabia ja Persianlahden valtiot. Jerusalemin patriarkka on apostoleiden perustamana erittäin arvostettu ortodoksisessa maailmassa. Patriarkaatin tehtävänä on ollut Jerusalemin pyhien paikkojen ylläpito, jossa käy paljon ortodoksisia pyhiinvaeltajia. Levoton poliittinen tilanne on johtanut monien ortodoksien maasta muuttamiseen, muun muassa Ranskaan. Jännitteitä on myös muodostunut arabiortodoksien ja kreikkalaisortodoksien välille.

Petja Pyykkönen

Katso myös