Toiminnot

Vasile Poiana Maruluilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Vasile de la Poiana Marului, muistopäivä 25.4.
(© Pyykkönen)
Vasile de la Poiana Marului, muistopäivä 25.4.
(© Pyykkönen)

Pyhä Vasile Poiana Maruluilainen eli romaniaksi Vasile de la Poiana Mărului syntyi vuonna 1692 Kiovassa, Ukrainassa, mutta hänen työnsä kirkon palveluksessa piti hänet Romaniassa. Hän keräsi noin 40 kilvoittelijan yhteisön Dălhăuţin luostariin ja muutti Glade Măruluin luostariin, jonne hän perusti erakkomajan.

Elämä

Pyhä Vasili syntyi vuonna 1692 Kiovassa. Vuonna 1713 hän meni Romaniaan, jossa hän perusti luostarin Dălhăuţiin. Siellä hän kokosi ympärilleen 40 munkkin yhteisön, jossa he oppivat kuuliaisuutta, nöyryyttä, hiljaisuutta ja Jeesuksen rukousta. Yhteisö harjoitti hesykasmia ja Vasile onkin yksi kuuluisimmista Jeesuksen rukouksen opettajista 1700-luvulla.

Perustettuaan useita erakkoloita Buzauhin ja Vranceaan, pyhä Vasili muutti Glade Măruluin luostariin, jossa hänestä tuli igumeni. Vasile oli muun muassa pyhittäjä Paisi Velitškovskin hengellinen isä.

Pyhä Vasile kopioi useita slaavilaisia käsikirjoituksia, mutta kirjoitti myös useita alkuperäisiä teoksia kirkkoslaaviksi. Hänen kirjoituksiaan käännettiin romaniaksi jo hänen elinaikanaan.

Vasile Poiana Maruluilainen kuoli 25. huhtikuuta 1767. Romanian pyhä synodi kanonisoi hänet 5.3.2003 ja virallisesti hänet julistettiin pyhäksi 5.10.2003. Vasile Poiana Maruluilaisen muistopäivä on 15.4.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä: