Toiminnot

Venäjän uusmarttyyrit

Kohteesta Ortodoksi.net

Ikoni Venäjän uusmarttyyreistä
Vasojärven luostarissa
(Kuva © Ortodoksi.net/HAP)

Tammi-helmikuulle sijoittuvassa muistopäivässä muistellaan niitä lukemattomia uskovaisia, jotka kärsivät ja kuolivat Neuvostoliiton ateistien käsissä. Näitä ovat muiden muassa tsaari-marttyyri Nikolai II ja muutkin Venäjän kuninkaallisen perheen jässnet, patriarkka Tiihon, suurherttuatar Elisabet sekä ne tuhannet pappis- ja maallikkomarttyyrit, joiden nimet ovat tiedossa, kuin myös miljoonia ja taas miljoonia ​​uskovaisia, joiden nimet ovat jääneet historiaan.

Muistopäivää vietti ensimmäisen kerran ns. ROCOR eli Venäjän ortodoksinen kirkko Venäjän ulkopuolella vuonna 1981. Kun ROCOR:sta tulia osa Venäjän ortodoksista kirkkoa vuonna 1992, sitä pyhiä on muisteltu myös Venäjällä. Vuonna 2000 kanonisoittiin suuri joukko näitä ns. uusmarttyyrejä, joita tullan varmasti kanonisoimaan vielä myöhemminkin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Venäjän uusmarttyyrejä aina vuosittain heidän omana muistopäivänään, joka on aina tammikuun 25. päivän jälkeinen sunnuntai juliaanisen kalenterin mukaan. Päivämäärä on meillä yleisessä käytössä olevan gregoriaanisen kalenterin mukaan 5. päivä helmikuuta. Muistopäivää ei ole merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.