Toiminnot

Volodomir (metropoliitta)

Kohteesta Ortodoksi.net

Metropoliitta Volodimir (ukrainaksi: Володимир / Volodimir, venäjäksi: Владимир / Vladimir, maalliselta nimeltään Віктор Маркіянович Сабодан / Viktor Sabodan) on Ukrainan ortodoksisen kirkon (MP) päämies, jonka asemapaikka on Ukrainan Kiovassa. Hänen koko arvonimensä on Hänen autuutensa Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta (Блаженніший Митрополит Київський і всієї України).

Metropoliitta Volodimir on syntynyt talonpoikaisperheeseen Khmelnitskijn alueella (Хмельницька область) vuonna 1935. Opiskelunsa hän suoritti Odessassa ja Leningradin teologisessa seminaarissa sekä Moskovan teologisessa akatemiassa, minkä jälkeen hän on toiminut muiden muassa rehtorina Odessan teologisessa seminaarissa, noussut arkkimandriitan arvoon ja toiminut Jerusalemissa Venäjän kirkon lähetystyön varajohtajana.

Piispaksi hänet vihittiin vuonna 1969 nimellä Tsernigovin piispa. Vuonna 1973 hän sai arkkipiispan arvon Moskovan hiippakunnassa ja hänestä tuli Moskovan teologisen akatemian rehtori. Vuonna 1982 hänet nimitettiin Rostovin hiippakuntaan ja korotettiin metropoliitan arvoon. Vuodesta 1984 hän toimi Venäjän kirkon Länsi-Euroopan eksarkkina ja vuodesta 1987 Moskovan patriarkaatin pyhän synodin pysyvänä jäsenenä.

Vuonna 1992 hänet valittiin Harkovin kirkolliskokouksessa Ukrainan kirkon piispaksi nimikkeellä Kiovan metropoliitta ja myöhemmin metropoliitta Filaretin [Філарет (Денисенко)/(Denisenko)] erottua ja muodostettua oman erillisen kirkon, Volodimirista tuli Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta ja kirkon päämies.