Toiminnot

Ero sivun ”Agapia” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 11: Rivi 11:
 
Agapian nunnakylä
 
Agapian nunnakylä
  
'''[[Petja|Petja Pyykkönen]]'''
+
'''[[Käyttäjä:Petja|Petja Pyykkönen]]'''
  
  

Versio 21. marraskuuta 2008 kello 08.23Agapia on Romaniassa sijaitseva luostari. Luostarin nimi tulee Agapie nimisestä erakosta, joka perusti Târgu Neamţun lähelle puisen erakkolan nimeltään vanhempien hedelmätarha eli niin kutsutun vanhan Agapian. Vuonna 1527 Elena Doamna, Petru Rareşin vaimo, rakennutti paikalle kivisen kirkon. Erakkolaa kunnostettiin Petru Rareşin toimesta vuosina 1541-1546. Se tuhoutui maanvyörymässä 1500-luvun lopussa. <swf align="right">agapia1.swf|width=400</swf> Agapian arkkienkelien Mikaelin ja Gabrielin kirkko

Agapian nykyisen luostarin rakennutti voievod Vasile Lupun veli hatman Gavriil vuosina 1642-1644 lähelle Târgu Neamţua. Luostarin kirkko on pyhitetty arkkienkeleille Mikaelille ja Gabrielille. Luostari vihittiin käyttöön 1647, jonka jälkeen Vanhasta Agapiasta alkoi siirtyä munkkeja uuteen luostariin. Luostarin kirkon suunnitteli Lupun hoviarkkitehti Ionasc Ctisi, joka tuli todennäköisesti Konstantinopolista.

Vuosina 1858 -1862 luostarin maalasi uudelleen kuuluisa maalari Nicolae Grigorescu. Nykyään Agapia on nunnaluostari ja luostarin muurien ulkopuolella on erikoinen kylä, jonka asukkaina on pääasiassa nunnia. Nykyisin vanha Agapia on uuden Agapian skiittana. Paikka on suljettu vierailijoilta auringonlaskun jälkeen.

<swf align="right">agapia2.swf|width=400</swf> Agapian nunnakylä

Petja Pyykkönen


Lue myös: