Toiminnot

Aleksanteri Oševenilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 1. kesäkuuta 2011 kello 01.14 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Aleksanteri Oševenilainen (k. 1479) oli Oševenin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen luostarin perustaja ja Kargpolin alueen valistaja. Hänet vihittiin munkiksi Kirillo-Belozorskin luostarissa.

Tiedot pyhittäjästä ovat melko niukkoja, mutta kerrotaan tarinaa siitä, kun pyhittäjä Aleksanteri ilmestyi 17. vuosisadalla pyhittäjä Diodorokselle (muistopv 27.10.), silloin kun Diodoroksen Pyhän Kolminaisuuden luostarista loppuivat ruokavarat ja veljestö nurisi, koska heillä ei ollut erämaassa mitään syötävää. Pyhittäjä Aleksanteri muistutti pyhittäjä Diodorosta siitä, kun Herra ruokki 5000 ihmistä erämaassa, ja ohjasi häntä menemään kalastamaan. Pyhittäjä Didoros pelästyneenä siitä, että näky olisikin demoneilta lähtöisin oleva harhakuva, ei ottanut huomioon koko asiaa. Kun pyhittäjä Aleksanteri ilmestyi hänelle jo kolmatta kertaa, Diodoros päätti testata häntä ja pyysi Aleksanteria lukemaan rukouksen. Kun pyhittäjä Aleksanteri luki rukouksen ’Totisesti on kohtuullista’, hänen kasvonsa loistivat kirkasta valoa. Pyhä ilmoitti olevansa pyhittäjä Aleksanteri, Oševenin kuolonuneen nukkumisen luostarin igumeni, ja toisti ohjeensa mennä kalastamaan. Totellen käskyä, munkit menivät kalastamaan ja saivat suuren kalasaaliin.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Aleksanteri Oševenilaista, Karjalan valistajaa, vuosittain huhtikuun 20. päivänä sekä Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen