Toiminnot

Ero sivun ”Aleksanteri Syväriläisen oppilaita ja vanhemmat” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Varvara sergei syvarilainen01.jpg|<center>Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.<br>Kuva &copy; Pyykkönen</center>]]Joukkoa pyhän '''[[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]]''' (''muistopäivä myös 30.8.'') oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajina]] samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
+
[[Kuva:Varvara sergei syvarilainen01.jpg|thumb|<center>Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.<br>Kuva &copy; Pyykkönen</center>]]Joukkoa pyhän '''[[Aleksanteri Syväriläinen|Aleksanteri Syväriläisen]]''' (''muistopäivä myös 30.8.'') oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa [[Karjalan valistajat|Karjalan valistajina]] samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
  
 
Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:
 
Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:

Versio 12. toukokuuta 2012 kello 14.00

Varvara ja Sergei Syväriläinen, muistopäivä 30.8.
Kuva © Pyykkönen
Joukkoa pyhän Aleksanteri Syväriläisen (muistopäivä myös 30.8.) oppilaita ja Aleksanterin vanhempia muistellaan Suomessa Karjalan valistajina samana päivänä kuin pyhää Aleksanteri Syväriläistä eli 30. päivänä elokuuta, sekä tietenkin Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Tuo 30.8. muisteltavien oppilaiden joukko koostuu seuraavista 1500-luvulla eläneistä pyhittäjistä:

Heidän lisäkseen joukkoon kuuluu vielä pyhittäjä Afanasi Ostrovilainen, jolla tarkoitettaneen mahdollisesti toisissa lähteissä pyhittäjä Afanasi Säntämäläisen nimellä tunnettua pyhää, jonka muistopäivää vietetään 18. päivä tammikuuta ja 2. päivä toukokuuta.

Näitä seitsemää pyhän Aleksanterin oppilasta muistellaan myös Venäjällä Petroskoin ja Karjalan hiippakunnan alueella kesäkuun 3. päivänä ja Pietarin ja Laatokan hiippakunnan alueella vielä 3. helluntainjälkeisenä sunnuntaina.

Samalle pyhän Aleksanteri Syväriläisen muistopäivälle (30.8.) on Suomessa lisätty synaksarioniin myöskin Karjalan valistajiin kuuluvina pyhän Aleksanterin vanhemmat pyhät Sergei Syväriläinen (venäjäksi: Svirski) ja Varvara Syväriläinen (venäjäksi: Svirskaja). Heidät luetaan siis Suomessa kuuluviksi myös Karjalan valistajiin ja muistelleen tämän elokuun muistelupäivän lisäksi yhdessä muiden Karjalan valistajien kanssa vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaina.

Samalla päivälle (30.8.) on muisteltavien joukkoon lisätty suomalaiseen synaksarioniin vielä kaksi pyhittäjää ja Karjalan valistajaa. He ovat:

Näiden pyhien mukana olo kyseisenä muistopäivänä saattaa perustua väärinkäsitykseen ja heidän oikeat muistelupäivät selvinnevät lähitulevaisuudessa. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen oppilaista on tekeillä Joensuussa yliopistollinen tutkimus, joka julkaistaneen mahdollisesti tulevan vuoden aikana ja silloin selviää tarkemmin moni näissäkin tiedoissa oleva puutteellinen ja epätarkka tieto.

HAP

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim: Synaksarion - marraskuu (OKJ, 2004)
    • Karjalan valistajat ss. 21-23